Няма научни доказателства коронавирусът да е разработен в китайска лаборатория. Това потвърди топ експертът по инфекциозни заболявания доктор Антъни Фаучи, който е от специалния екип на Белия дом за борба с Covid-19.

В интервю за National Geographic Фаучи, директор на американския Национален институт за алергии и инфекциозни заболявания почти 40 г., отбеляза, че коронавирусът е "необичаен". Фаучи има дългогодишен опит в борбата с десетки инфекциозни заболявания, включително и СПИН.

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

Помпео: Имаме огромни доказателства, че Covid-19 е тръгнал от китайска лаборатория

В един момент топ дипломатът на САЩ изглежда си противоречеше

През последните седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Майк Помпео лансират теорията, че вирусът е създаден в китайска лаборатория или е изпуснат от лабораторни условия, което обаче не се подкрепя от повечето експерти, както и от Фаучи.

Фаучи подчерта, че най-добрите доказателства показват, че вирусът не е създаден в лаборатория в Китай. Той обясни, че когато се разгледа еволюцията на вируса в прилепи и събраните до момента научни доказателства, става ясно, че не е изкуствено или умишлено манипулиран. Според него вирусът е естествен и се е прехвърлил върху различни животни. Експертът също отхвърля теорията, че някой е открил вируса в дивата природа, вкарал го е в лаборатория и след това инцидентно е изпуснат.

Морисън: Няма доказателства, че коронавирусът е произлязъл от лаборатория в Китай

Морисън: Няма доказателства, че коронавирусът е произлязъл от лаборатория в Китай

Австралийският премиер иска световно разследване за вируса, но не е съгласен с Тръмп

Антъни Фаучи обаче е по-притеснен от това, че САЩ могат да бъдат изпитани с втора вълна на заразяване през есента и зимата и конкретно да не са подготвени с тестове. Той не вярва вирусът да изчезне.

Фаучи подчерта и важността да продължи прилагането на мерките за социална дистанция, докато случаите в градовете и щатите не намалеят.

Иначе американският експерт е оптимист за ваксините. Той смята, че най-рано през януари 2021 г. може да има ваксина за общо ползване.

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

СЗО се държала като PR агенция на Китай, обяви американският президент