Австралийският премиер Скот Морисън, който разгневи Пекин, като призова за глобално разследване на епидемията от коронавирус, заяви, че няма доказателства, които предполагат, че болестта е възникнала в лаборатория в китайския град Ухан, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че е уверен, че коронавирусът може да е произлязъл в китайска вирусологична лаборатория, но отказа да опише доказателствата, които според него е видял.

Морисън коментира в петък, че в Австралия няма информация, която да подкрепи тази теория, и че объркването подкрепя неговия стремеж за разследване, за да се разбере как епидемията започна и след това бързо се разпространи по целия свят.

"Това, което имаме, не предполага, че това е вероятният източник", заяви Морисън на пресконференция в Канбера, когато беше попитан за коментарите на Тръмп.

"Нямаме нищо, което да показва, че това е вероятният източник, въпреки че не можете да изключите нищо в тези среди. Знаем, че е започнал в Китай, знаем, че е започнал в Ухан, най-вероятният сценарий е свързан с мокрите пазари за диви животни, но това е въпрос, който трябва да бъде внимателно разгледан."

Институтът по вирусология в Ухан (WIV) със седалище в града, където болестта е била идентифицирана за първи път, вече отхвърли предположенията, че коронавирусът идва от лабораторията му.

Разузнавателни служби на САЩ: Коронавирусът не е създаден от човек, не е генетично модифициран

Разузнавателни служби на САЩ: Коронавирусът не е създаден от човек, не е генетично модифициран

Все още проучват дали е от контакт със заразени животни или инцидент в китайска лаборатория

Повечето учени твърдят, че вирусът е произлязъл от дивата природа, като прилепите и панголините са идентифицирани като възможни видове гостоприемници. Отношенията между Австралия и Китай са обтегнати, след като в средата на април правителството започна да оказва огромна подкрепа за международно разследване на огнището.

Пекин разглежда разследването като част от водената от САЩ пропаганда срещу Китай, докато Морисън коментира, че светът трябва да разбере какво точно се е случило, за да предотврати повторение на епидемия, която досега е убила повече от 200 000 души и е затворила голяма част от световната икономика.

"Ето защо е толкова важно да разберем какво се е случило, за да сме сигурни, че можем да предотвратим повторната подобна глобална катастрофа", обясни Морисън.

Посланикът на Пекин в Австралия заяви, че китайските потребители могат да бойкотират австралийско говеждо месо, вино, туризъм и университети в отговор на натиска за разследване, като членове на правителството на Морисън определят това за ​​"заплахи от икономическа принуда".

Австралия успешно овладява епидемията досега, но предприети мерки за постигане на това, са скок в безработицата, икономиката потъва в рецесия за първи път от три десетилетия и държавният дълг нараства сериозно.

Австралийското правителство заяви в петък, че ще се срещне следващия петък, седмица по-рано от графика, за да реши дали да облекчи ограниченията за социално дистанциране, тъй като броят на новите инфекции намалява и нараства натискът, бизнесът и училищата да се отворят отново.

Австралия съобщава за около 70000 случая и 93 смъртни случая, много под нивата, отчетени в САЩ и Европа. Растежът на новите инфекции се забави до по-малко от 0,5% на ден, в сравнение с 25% преди месец.

Китай бесен на призива на Австралия за разследване на произхода на коронавируса

Китай бесен на призива на Австралия за разследване на произхода на коронавируса

Въпреки че Австралия отбягва по-острия подход на САЩ

Морисън заяви, че е наложително да се премахнат ограниченията за социално дистанциране възможно най-рано, тъй като 1,5 милиона души вече получават обезщетения за безработица, а правителството прогнозира ниво на безработица до 10% в рамките на месеци.

"Трябва да рестартираме икономиката си, трябва да рестартираме нашето общество. Не можем да държим Австралия под юргана", коментира Морисън.

Правителството на Морисън обеща изразходване на повече от 10% от БВП за стимулиране на икономиката, но централната банка все още предупреждава, че страната се насочва към най-лошите времена от 1930 г.

С по-малко от 20 нови случая на коронавирус, открити всеки ден, Морисън заяви, че депутатите ще се срещнат на 8 май, за да определят дали да премахнат ограниченията. "Австралийците заслужават ранна оценка за свършената работа".

Австралия вижда своя успех в забавянето на разпространението на COVID-19 в ограниченията за социално дистанциране, наложени през март, включително принудителното затваряне на заведения, ресторанти и ограничаване на размера на закритите иоткеити събирания.

Морисън заяви, че 3,5 милиона души са изтеглили приложение на своите смартфони, предназначено да помогне на медиците да проследят хората, потенциално изложени на вируса, въпреки че правителството се надява около 40% от 25,7 милиона население на страната да се регистрират, за да гарантират, че то е ефективно.

Кабинетът също ще реши следващата седмица как да рестартира спорта в цялата страна. Правителството твърди, че всяко възобновяване на спорта не трябва да компрометира общественото здраве и препоръчва поетапно с малки групи, които да играят безконтактен спорт на открито.

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

СЗО се държала като PR агенция на Китай, обяви американският президент