Американските разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че новият коронавирус "не е произведен от човека, не е генетично модифициран", но коментират, че проучват дали произходът е контакт със заразени животни или инцидент в китайска лаборатория, съобщава АП.

Изявлението на Службата на директора на националното разузнаване, домът на мрежата на американските шпионски агенции, идва, след като президентът Доналд Тръмп и неговите съюзници обясняват все още недоказаната теория, че лаборатория за инфекциозни болести в Ухан е източникът на глобалната пандемия.

Белият дом инструктира разузнаването да проучи Китай и СЗО за вируса

Белият дом инструктира разузнаването да проучи Китай и СЗО за вируса

И отново да анализират информацията, събрана след избухването на пандемията

През последните дни администрацията на Тръмп изостри реториката си срещу Китай, обвинявайки геополитическия си враг и жизненоважен търговски партньор, че не успял да спре разпространението на вируса, който причинява COVID-19 или да предупреди навреме света за епидемията.

"Разузнавателната общност също се съгласява с широкия научен консенсус, че вирусът COVID-19 не е произведен от човека или генетично модифициран", се казва в изявлението.

"Разузнавателната общност ще продължи стриктно да изследва възникващата информация и разузнавателна информация, за да определи дали епидемията е започнала чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лаборатория в Ухан."

Тръмп използва теорията по-рано този месец, казвайки: "Все повече и повече чуваме тази историята." Държавният секретар Майк Помпео добави: "Самият факт, че не знаем отговорите - Китай не е споделил отговорите - мисля, че е много, много показателно."

Помпео също настоява няколко пъти Китай да пусне външни експерти в лабораторията, "за да можем да определим точно откъде е започнал този вирус".

Помпео отново настоява Китай да осигури достъп до лаборатории в Ухан

Помпео отново настоява Китай да осигури достъп до лаборатории в Ухан

"Лаборатории, които продължават да извършват работа по заразните патогени в Китай"

Според учените вирусът е възникнал естествено при прилепи. Въпреки това Помпео и други сочат с пръсти институт, който се управлява от Китайската академия на науките. Тя направи новаторски изследвания, проследяващи вероятния произход на вируса на SARS, откривайки нови вируси в прилепите и откривайки как могат да прескочат към хората.

"Знаем, че има вирусологичен институт Ухан само на няколко километра от мястото, където беше мокрият пазар", каза Помпео по-рано.

Американските служители твърдят, че американското посолство в Пекин е изразило опасения относно потенциалните проблеми на безопасността в лабораторията в Ухан през 2018 г., но все още не са открили доказателства, че вирусът е възникнал там близо две години по-късно.

Китайското правителство заяви в четвъртък, че всички твърдения, че коронавирусът е освободен от лаборатория, са "неоснователни и чисто изфабрикувани от нищото".

Китай хока САЩ, "нелепо" било търсенето на отговорност и компенсации от него за COVID-19

Китай хока САЩ, "нелепо" било търсенето на отговорност и компенсации от него за COVID-19

"Пълен политически фарс"

Говорителят на външното министерство Ген Шуан цитира директора на института Юан Джимин, че лабораторията стриктно прилага процедури за биологична сигурност, които ще предотвратят освобождаването на всеки патоген.

"Искам отново да отбележа, че произходът на вируса е сложен научен проблем и той трябва да се изучава от учени и специалисти", обясни Шуан.

Той също критикува американските политици, които искат Китай да е отговорен за глобалната пандемия, като заяви, че трябва да отделя време за "по-добър контрол на епидемичната ситуация у дома".

Говорителят на китайското правителство Джао Лицян обаче демонстрира, че Китай не е имунизиран от объркване в лицето на пандемията. През март той туитира, че вирусът може да е дошъл от американската армия.

Нют Гингрич: САЩ трябва да победи пропагандата на китайската диктатура

Нют Гингрич: САЩ трябва да победи пропагандата на китайската диктатура

Чака ги минимум 50 г. конкуренция, по-дълга и по-сложна от Студената война със Съветския съюз