Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отново настоява Китай да осигури на света достъп до неговите вирусологични лаборатории в Ухан, като заяви, че светът трябва да разбере как пандемията COVID-19 се заражда там и че Пекин има задължение да бъде прозрачен, съобщава "Ройтерс".

Отношенията между Съединените щати и Китай значително се влошиха след избухването на епидемията от коронавирус.

Вашингтон и Пекин си прехвърлят обиди и обвинения за справяне с пандемията, като Помпео миналата седмица заяви, че Съединените щати "силно вярват" Китай не е съобщил своевременно за огнището и след това прикрива колко опасни са респираторните заболявания, причинени от вируса.

"Все още не сме получили достъп, светът не е получил достъп до WIV (Институт по вирусология на Ухан). Не знаем точно откъде произхожда този вирус", коментира Помпео на пресконференция в Държавния департамент и добави, че опасенията на САЩ за сигурността на китайските лаборатории продължават.

"Има много лаборатории, които продължават да извършват работа по заразните патогени в Китай днес и ние не знаем дали те работят с ниво на сигурност, за да предотвратят това да се повтори".

Белият дом инструктира разузнаването да проучи Китай и СЗО за вируса

Белият дом инструктира разузнаването да проучи Китай и СЗО за вируса

И отново да анализират информацията, събрана след избухването на пандемията

"Китайската комунистическа партия ни казва, че искат да бъдат наши партньори. ... Съществува задължение от страна на надеждни партньори да споделят тази информация", добави той.

Президентът Доналд Тръмп заяви по-рано, че неговото правителство разследва дали епидемията от коронавирус е възникнала в лаборатория в Ухан. Тези твърдения всъщност нямат основание, заяви ръководителят на лабораторията пред "Ройтерс" във вторник.

Статия във "Вашингтон поутс" заяви този месец, че американският държавен департамент през 2018 г. предупреждава по дипломатически кабели за слабости в безопасността и управлението в лабораторията в Ухан.

Повечето учени сега считат, че новият коронавирус е произлязъл от дивата природа, като прилепите и панголините са идентифицирани като възможни видове-гостоприемници.

Юан Джимин, директор на Института по вирусология в Ухан, също отхвърли теориите, че лабораторията случайно е освободила коронавирус, който е добит от прилепи за изследователски цели.

Китай вижда опасност в американски лаборатории на територията на бившия СССР

Китай вижда опасност в американски лаборатории на територията на бившия СССР

САЩ добре да помисли за здравето на населението на страни с техни лаборатории