Китайските власти считат за опасно съществуването на американски биологични лаборатории на територията на отделни държави, които преди са били републики на Съветския съюз. Това заяви в сряда официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуан, цитиран от ТАСС.

"Обърнахме внимание на изявлението на официалния представител на руското министерство на външните работи (Мария Захарова). Съединените щати създадоха много биологични лаборатории в бившия Съветски съюз, което предизвиква сериозно безпокойство сред населението на съответните държави и съседни страни", обяснява Шуан.

"Местната общност настоява за закриване на тези съоръжения. Надяваме се, че американската страна ще заеме отговорна позиция, ще вземе предвид официалната загриженост на световната общност ... и ще предприеме реални стъпки за премахване на подобни опасения."

Според дипломата, Вашингтон трябва да обърне специално внимание на въпроси, които са пряко свързани със здравето и благополучието на населението на страните, в които се намират американски лаборатории.

Кремъл: Безпочвените твърдения за изкуствения произход на коронавируса са недопустими

Кремъл: Безпочвените твърдения за изкуствения произход на коронавируса са недопустими

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че правителството му се опитва да установи дали коронавирусът е тръгнал от лаборатория в Ухан

На 17 април говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че разработване на причинители на опасни заболявания се извършва в американски биологични лаборатории, разположени в чужбина.

Руското външно министерство обръща внимание на укрепването на американското биологично присъствие извън САЩ, по-специално в бившите съветски републики.

Тя подчерта, че Москва не може да пренебрегне факта, че инфраструктурата с опасен биологичен потенциал се формира от американците в непосредствена близост до руските граници.

Пентагонът проучва как коронавирусът може да е биооръжие

Пентагонът проучва как коронавирусът може да е биооръжие

Не вярват, че коронавирусът е умишлено създаден за тази цел