Министерството на отбраната и разузнаването на САЩ започнаха разследване на възможната употреба на коронавирус като биологично оръжие от страна на противниците на Съединените щати, според служители на отбраната и разузнаването, цитирани от "Политико".

Според авторите на статията провеждането на това разследване показва нарастващо разбиране от страна на националната сигурност за проблемите с коронавируса и рисковете, които той носи. Но служителите не вярват, че коронавирусът е умишлено създаден за тази цел.

Програмата за ядрена, химическа и биологична защита на Пентагона продължава да подкрепя пандемичните усилия от различни агенции. Както отбелязва представителят на министерството на отбраната на САЩ, подполковник Майк Андрюс, тези мерки включват тестване за инфекция, разработване на ваксини, осигуряване на маски, филтри за тях и термоизолатори.

В същото време Андрюс отказва да коментира ситуацията с разследването, като подчертава, че ключовата тема все още е произходът на коронавируса и факта, че властите в Китай са били наясно с неговото съществуване на по-ранни етапи.

Изданието отбелязва, че в момента не се знае какво конкретно би могло да доведе до засилено внимание от страна на разузнавателните служби и Пентагона към теорията за възможното използване на коронавирус като биологично оръжие.

Не може да се вярва на китайските комунисти, предупреди шефът на Пентагона

Не може да се вярва на китайските комунисти, предупреди шефът на Пентагона

Те ни подвеждат, те не са прозрачни, дори от първите дни на този вирус

Длъжностните лица подчертаха, че промяната не означава, че те смятат, че вирусът е предназначен да бъде оръжие - разузнавателната общност все още изследва потенциалния произход на вируса, но в момента няма разузнаване или научни доказателства, които да подкрепят теорията, че той се разпространява от лаборатория в Китай.

Експертите на Biodefense твърдят, че рискът Covid-19 да бъде оръжие в големи размери е малък, като се има предвид силно заразната му природа, която вероятно би предизвикала зараза за всяка група, която се опита да го разпространи. Но това не е спирало някои да се опитват, според предупреждение, което ФБР изпрати на местните полицейски агенции миналия месец: "Членовете на екстремистки групи се окуражават взаимно да разпространяват вируса, чрез телесни течности и лични взаимодействия", съобщава бюлетин, цитиран от ЕйБиСи.

Отделно, служител на администрацията коментираха пред "Политико", че перспективата за умишлено заразяване, насочено към служителите на правителството на САЩ, "е обезпокоителна" и отбелязват, че Министерството на отбраната "е наложило много ограничения за пътуване", въпреки че известно количество заразявания са "неизбежни".

"Биооръжието не е нещо, което прилича на боеприпас - това е просто патоген", коментира Анди Вебер, зам.-министър на отбраната по програми за ядрена, химическа и биологична защита при президента Обама. "В своето естествено състояние настоящият вирус може да бъде използван като биологично оръжие от по-малка група."

"Или за държава с по-усъвършенствана програма за биологично оръжие, може да предостави подобрени характеристики на този вирус." И той може да бъде разпространен с помощта на лесно достъпни инструменти като машина за мъгла мъгла или бутилка за пръскане, допълва той

"Противниците трябва само да наблюдават пораженията, които тази пандемия нанася, за да знаят, че ако искат да започнат био нападение, това може да нанесе много щети. Освен това предоставя допълнителна полза от правдоподобно отричане. Очевидно обаче има потенциалното въздействие върху вашето собствено население - но в зависимост от противника, той може просто да не се интересува от това."

Пентагонът: Приоритет за САЩ е модернизацията на ядрената триада

Пентагонът: Приоритет за САЩ е модернизацията на ядрената триада

Авиацията е най-засегната от разпространението на коронавируса

Говорителят на външното министерство на Китай Джао Лицян заяви, че версията за изкуственото създаване на коронавирус не е подкрепена с никакви доказателства. Така той коментира публикацията на телевизионния канал Fox News, че "нулевият пациент" с коронавирус се предполага, че е служител на лабораторията в Ухан, съобщава ТАСС.

Вероника Скворцова, ръководител на Федералната медицинска и биологична агенция на Русия, заяви, че теоретично не може да бъде изключена теория за изкуствения произход на нов тип коронавирус. Тя обаче подчерта, че "тук не е нужно да гадаете, трябва да проведете много сериозни изследвания".

В същото време официалният представител на Световната здравна организация - СЗО Фадела Шайб заяви, че СЗО по този въпрос "се основава на научни доказателства и вярва, че произходът на този вирус е животински".

СЗО: Новият коронавирус не е манипулиран или конструиран в лаборатория

СЗО: Новият коронавирус не е манипулиран или конструиран в лаборатория

Имало над 70 ваксини в процес на развитие в световен мащаб