Учените и експертите все още нямат необходимата информация, за да установят естеството на новия коронаврус и всички безпочвени твърдения за изкуствения произход на вируса са недопустими. Това коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че правителството му се опитва да установи дали коронавирусът е тръгнал от лаборатория в Ухан, Китай, след информация, че вирусът може да е изкуствено създаден в китайска държавна лаборатория или да е изнесен от правителствен обект.

Коронавирус: Над 5200 заразени и 57 починали в Русия за ден

Коронавирус: Над 5200 заразени и 57 починали в Русия за ден

57 души са починали за последните 24 часа, с които се увеличават до общо 513

По-рано този месец се появи информация, че САЩ са финансирали лаборатории в Ухан.

Институтът по вирусология в Ухан отхвърля обвиненията.

Световната здравна организация обяви, че до момента всички налични доказателства показват, че новият коронавирус е с животински произход от Китай от миналата година и че не е манипулиран в лабораторни условия.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 165 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,5 млн. случая и над 178 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 692 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".