Президентът на САЩ Доналд Тръмп подхрани медийната теория, че пандемията от новия коронавирус е започнала, когато патогенът случайно е бил освободен от китайска лаборатория, като коментира целенасочено, че "все повече и повече чуваме историята", съобщава "Гардиън".

Си Ен Ен: Разузнаването проучва дали COVID-19 не е изпуснат от китайска лаборатория

Си Ен Ен: Разузнаването проучва дали COVID-19 не е изпуснат от китайска лаборатория

Версията се лансира от кръгове около президента Доналд Тръмп

Любимата телевизия на американския президент Fox News съобщи, че "множество източници" в американското правителство смятат, че първоначалното предаване на вируса е било от прилеп на човек във вирусологичната лаборатория в китайския град Ухан. Заради небрежните мерки за безопасност заразеният лаборант след това отишъл на мокър пазар в града, където вирусът се разпространил. 

Когато репортерът на Fox News Джон Робъртс споменал вчера за това пред Тръмп на ежедневната му пресконференция за положението с коронавируса в САЩ, той отговорил: "Е, не искам да го казвам Джон, но ще ти кажа, че все повече и повече чуваме историята."

Китай крил за опасността от пандемия от коронавирус в продължение на 6 ключови дни

Китай крил за опасността от пандемия от коронавирус в продължение на 6 ключови дни

Забавянето от 14 до 20 януари е нито първата грешка на китайските власти

Президентът на САЩ е известен с рециклирането на съдържание от Fox News в своите коментари или публикации в "Туитър", като не е ясно дали му е известна някаква друга информация, която да подкрепи твърдението.

Тръмп добави: "Ще видим. Когато казвате "множество източници", сега има казус, в който можете да използвате думата "източници". Но ние правим много задълбочено проучване на тази ужасна ситуация, която се случи."

Тръмп добави, че не иска да разкрива каквито и да било разговори, проведени с китайския президент Си Цзинпин относно лабораторията.

Коронавирус: Бивш шеф на МИ6 обвини Китай в укриването на информация от света

Коронавирус: Бивш шеф на МИ6 обвини Китай в укриването на информация от света

Пандемията щяла да има влияние върху международните отношения

Междувременно той постави под съмнение и данните, предоставяни от Китай относно броя на заразените и починалите от новия коронавирус. 

"Наистина ли вярвате на онези данни в тази огромна страна, наречена Китай", попита американският президент в отговор на журналистически въпрос за изключително големия брой жертви на коронавируса в САЩ.

"Ние съобщаваме всичко, съобщаваме за заразените и отчитането ни е добро. Съобщаваме за всяка смърт", увери той.