На шестия ден след като топ китайски представители на властта тайно установили, че най-вероятно са изправени пред пандемия от нов коронавирус, в град Ухан, епицентърът на заразата, организираха голям банкет за десетки хиляди хора, а милиони хора организираха пътувания за празненствата около Лунната нова година.

На седмия ден, 20 януари, президентът Си Дзинпин предупреди обществото. Дотогава повече от 3000 души са били заразени с новия коронавирус по време на почти една седмица на публично мълчание, съобщава "Асошиейтед прес", позовавайки се на документи и данни.

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Светът срещу Тръмп: ЕС и Китай осъждат решението да спре финансирането на СЗО

Маас към САЩ: Да обвиняваш другите не помага, вирусът не знае граници

Забавянето от 14 до 20 януари е нито първата грешка на китайските власти на всички нива по отношение на новия коронавирус, нито най-голямото закъснение, след като много правителства по света се забавиха в продължение на седмици и дори месеци за намиране на отговор срещу вируса.

Но забавянето в първата страна, изправила се срещу новия вирус, идва в критичен период - началото на епидемията. Опитът на Китай да предупреди публичността, но и в същото време да избегне създаване на паника, в крайна сметка доведе до пандемия и почти 2 милиона заразени с коронавирус и повече от 126 000 починали.

Увеличение на случаите с коронавирус в Североизточен Китай до границата с Русия

Увеличение на случаите с коронавирус в Североизточен Китай до границата с Русия

Китай потвърди 46 нови случая днес в сравнение с 89 ден по-рано

Освен шестте дни на отлагане на решението на китайските лидери в Пекин да обявят, че се е появил нов вирус, почти две седмици националният Център за контрол на заболяванията не е регистрирал никакви нови случаи, въпреки че през това време, от 5 януари до 17 януари, стотици пациенти са потърсили помощ в болници не само в Ухан, но и в цялата страна.

Според експерти забавянето да се информира китайското общество е в резултат на стриктния контрол над разпространението на информация в страната, бюрократични пречки и нежелание да се изпратят лоши новини по веригата на управление. Освен информацията в тези документи, китайските лидери са били принудени да признаят опасността от пандемия, след като на 13 януари е потвърден първият случай извън Китай, който е в Тайланд.

Помпео гледа с надежда към Китай - да сподели повече подробности за коронавируса

Помпео гледа с надежда към Китай - да сподели повече подробности за коронавируса

"Това ще спаси живот... китайците казват, че искат сътрудничество и ние искаме това"

Китайското правителство многократно отрича, че е укривало информация през първите дни на епидемията, като се аргументира, че веднага е съобщило на Световната здравна организация.

Обвиненията за прикриване и липса на прозрачност в Китай са безпочвени, коментира говорител на външното министерство.

Документите показват, че председателят на Националната здравна комисия на Китай е изложил мрачна оценка на ситуацията по време на телеконференция с местни здравни представители на 14 януари. Разговорът е бил проведен за съобщаване на инструкции за коронавируса от президента Си Дзинпин, премиера Ли Къцян и други висши ръководители, но не се казва конкретно какви са инструкциите.

Моралес: Китай спечели Третата световна война

Моралес: Китай спечели Третата световна война

САЩ създали биологично оръжие, според експрезидента на Боливия

Епидемиологичната ситуация все още е тежка и сложна, най-голямото предизвикателство от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г., и вероятно ще се развие в голямо събитие в сферата на общественото здраве, пише в документа.

Националната здравна комисия твърди, че Китай е публикувал информация за епидемията по "открит, прозрачен, отговорен и своевременен начин" в съответствие с "важните инструкции", многократно издадени от президента Си.

Документите идват от анонимен източник от здравеопазването. АП потвърди съдържанието с други двама източници, които знаят за телеконференцията.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

В единия от документите се отбелязва във връзка с потвърдения случай на коронавирус в Тайланд, че ситуацията значително се е изменила заради възможно разпространение на вируса в чужбина. Пише, че всички местни власти трябва да се подготвят и да отговорят на пандемия.

Националната здравна комисия е разпространила 63 страници с инструкции до провинциалните здравни власти. На инструкциите пише, че не трябва да се разкриват публично. Наредено е на здравните власти да установят подозрителните случаи, лекарите и медицинските сестри да носят защитно облекло.

Публично обаче властите продължили да омаловажават заплахата.

На 15 януари китайски представител съобщи, че рискът от разпространение на вируса от човек на човек е малък.

Коронавирус: Учени, политици и общественици от Европа и Австралия хокат Китай

Коронавирус: Учени, политици и общественици от Европа и Австралия хокат Китай

Автократичното еднопартийно управление в Китай застрашило всички

На 16 януари в Ухан са получени одобрени тестове и е разрешено да започне потвърждаването на нови случаи.

На 20 януари Си Дзинпин излиза с първи публични коментари за вируса, като призовава на епидемията да се гледа сериозно. Впоследствие Пекин обяви, че са потвърдили първи случай на предаване на вируса от човек на човек.

Забавянето може би подкрепя обвиненията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че потайността на китайското правителство е забавила отговора на света срещу вируса. Но и дори на 20 януари китайците да обявиха, че има опасност за общественото здраве, САЩ имаха близо два месеца да се подготвят, отбелязва АП.