САЩ се надява, че Китай ще предостави подробна информация относно избухването на новата коронавирусна болест в края на 2019 г., коментира в интервю за Fox News държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

На въпрос, защо Китай не е поискал помощ от САЩ за борба с инфекцията в ранните етапи на нейното разпространение, той обясни, "не мога да отговоря на въпроса защо това не е направено. Китайците казват, че искат сътрудничество и ние също искаме това. Но за сътрудничество, трябва да има информация, данни и прозрачност Това са ключовите елементи на сътрудничеството."

"Все още чакаме това от Китай. Все още се нуждаем от информация за това какво наистина се е случило там. Това (разпространение на вируса) продължава и нуждата от информация остава и до днес. Това ще помогне да спасим живот."

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ

Китай не даде достъп на американците, когато това беше най-необходимо в началото, заяви държавният секретар на САЩ, той иска отговори и прозрачност от Пекин. Помпео критикува и Световната здравна организация (СЗО), че й отне страшно дълго време при обявяването на COVID-19 за глобална пандемия.

"Комунистическата партия на Китай не даде достъп на американците, когато ни беше необходим в самото начало. Президентът говори за това днес. И знаем, че имат тази лаборатория. Знаем за мокрите пазари. Ние знаем, че самият вирус произхожда от Ухан", каза Помпео.

Има още много неща, които САЩ не знаят, добави той. "Трябва да знаем отговорите на тези неща. Все още този вирус е на свобода. Говорихте за опит икономиката да се задвижи не само тук, в Съединените щати, но и по целия свят", каза той.

"Нуждаем се от отговори на тези въпроси. Нуждаем се от прозрачност и се нуждаем от Световната здравна организация (СЗО), да върши своята работа, да изпълнява основната си функция, която е да се увери, че светът разполага с точна, навременна, ефективна и реална информация" за това какво се случва в глобалното здравно пространство. И не са го направили тук", каза Помпео.

Според Помпео, СЗО не обявява коронавируса за пандемия, защото Китайската комунистическа партия не е искала това да се случи.

Помпео: СЗО се нуждае от коренни промени

Помпео: СЗО се нуждае от коренни промени

След разменените остри реплики и заплахи за спиране на финансирането

"Нуждаем се от здравна организация, която ще даде добри резултати за света и няма да се подаде на никоя държава. Нуждаем се от точна информация и прозрачна информация. Не я получихме. Светът не вземете това ", каза той.

В друго интервю за WNTW Ричмънд, Помпео каза, че САЩ ще се съсредоточат върху нещата, които са им необходими, за да запазят Америка в безопасност.

"Но ще дойде ден, когато се върнем назад и погледнем и ще видим как ще можем да предотвратим повторение на нещо подобно, за да се уверим, че институциите, които са създадени да предупредят света, Световната здравна организация... как не успя да изпълни тази мисия", каза той.

"Трябва да разгледаме как се справи СЗО през това време. Има някои неща, които направиха както трябва през всичкото това време. Те свършиха страхотна работа срещу СПИН в целия свят. Просто трябва да направим така и да сме сигурни, че всичко се случва правилно. Не искаме да харчим нито един долар от американския данъкоплатец за организация, която не пази американците в безопасност", каза Помпео.

Помпео обясни и на Крис Салкедо от The Chris Salcedo Show, KSEV TV Houston & Newsmax, че е известно откъде произхожда този вирус.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

"Той произхожда от Ухан, Китай. Това са само факти. И се нуждаем всяко правителство да направи две неща. Първо, те трябва да бъдат честни за това какво става", коментира Помпео.

"Те трябва да говорят къде е болестта в страната им, колко смъртни случаи има, какви случаи има, какви тестове се правят. И след това за китайското правителство , както каза президентът, когато говориха, че това може да е от американски войник или от американска лаборатория за оръжие, това е наистина рисковано. Това създава риск, когато поставите дезинформация там по този начин".

Като известен критик на Китай Помпео заяви миналия месец, че управляващата комунистическа партия на Китай представлява "съществена заплаха" за здравето на американците и техния начин на живот, като обвини Пекин за участие в умишлената "дезинформационна кампания" и се опитва да отклони вниманието от начина, по който се справя с кризата.

Смъртните случаи в САЩ стихнаха 25 000 във вторник, като страната стана свидетел на най-високия брой загинали за един ден - 2129 души.

Лавров очаква преразглеждане на ролята и способностите на държави и международни структури

Лавров очаква преразглеждане на ролята и способностите на държави и международни структури

Скандалите за руска помощ са русофбски рефлекс, а обвиненията срещу Китай са изключително неприлични