Опитите за разпалване на скандал около руската помощ за редица страни в борбата срещу коронавирусната пандемия са русофобски рефлекси, обяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров в онлайн интервю за руски и чуждестранни медии, цитиран от ТАСС.

"Знаете ли как нашият голям учен Павлов откри рефлексите. Същите павловски русофобски рефлекси преди пандемията и по време на пандемията и, за съжаление, очаквам, че ще има прояви и след като премине. Има политици, които се подвизават изключително на русофобското поле, тъй като те не са адаптирани към нищо друго, а русофобията, както показва практиката, им дава възможност да живеят спокойно, да получават подкрепа от някои столици", коментира той.

Лавров подчертава, че след края на пандемията ще трябва да се преразгледа ролята и способностите на държавите и международните структури в отблъскването на общи глобални заплахи. "Ще трябва да установим дали искаме да участваме в  или искаме да действаме морално. Мисля, че има перспектива в такива концепции, които да акцентират върху човечеството като общност".

Лавров: Русия е отворена за диалог със САЩ за хиперзвуково оръжие

Лавров: Русия е отворена за диалог със САЩ за хиперзвуково оръжие

Вашингтон да спре да блокира Куба и да дискредитира лекари, "недостойно е за велика страна"

Опитите да се обвини Китай за разпространението на коронавирус COVID-19 са неприемливи и неприлични. "Когато чуем аргумента, че Китай ще трябва да плати на всички, че тази инфекция се е появила и уж някой не е информирал някого навреме ... Знаете ли, това надхвърля всички граници и приличието", коментира Лавров.

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за BILD-TV, препис от който е публикуван на уебсайта на Държавния департамент, заяви, че отговорните за разпространението на COVID-19 ще носят отговорност, но преди всичко е необходимо да се съсредоточим върху възстановяването на световната икономика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и държавният секретар Помпео многократно критикуват Китай за коронавируса. Според тях Пекин твърде късно започва да информира световната общност за реалната опасност, която представлява COVID-19.

По-рано бе съобщено, че военното разузнаване на САЩ през ноември е предупредило служители на Белия дом, че в китайския град Ухан се разпространява зараза, която представлява заплаха за населението. Президентът na САЩ Доналд Тръмп отрече да е виждал доклад на разузнаването, с който през ноември е бил предупреден за разпространението на коронавируса. 

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Сенатът на САЩ разследва СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

Разследва се и липсата на предпазни средства и лекарства в САЩ

Лидерите на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да се срещнат лично, форматът на видеоконференция може да се превърне само в допълнение към срещата, обясни още руският външен министър. "Имаме предвид - и всички наши партньори в петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН са съгласни с това - срещата на върха, ще бъде на пълен работен ден, като физически ще обединява лидерите на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН".

"Що се отнася до възможността за видеоконференция, ние не я изключваме, но не в замяна на основната среща на върха, но само ако държавните глави считат за необходимо да се консултират помежду си на този етап, особено по отношение на непосредствените задачи за допълнителни стъпки за противодействие на коронавируса", - обясни министърът.

Все още не е определен графикът на срещата на върха на лидерите, дневният ред на събитието се обсъжда чрез министерствата на външните работи на участващите страни. "Знам, че датите бяха поискани за септември, но не са взети решения. Тези дати подлежат на съгласуване с всички държавни глави".

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

Гутериш защити СЗО след критиките на Тръмп

САЩ заплашиха със спиране на финансирането

Според него на предстоящата среща страните са потвърдили фокуса си върху провеждането на мащабен анализ на всичко, което се случва в света в областта на сигурността. "Конкретният дневен ред се обсъжда рутинно на ниво външни министерства", обясни Лавров.

Една от темите на срещата на върха ще бъде продължаващото функциониране на международните институции след края на пандемията. "Предложената среща на върха на лидерите на петте държави - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН е и за разглеждане на въпросите за стратегическата стабилност и сигурност, и неизбежно ще засегне проблеми, които ще засягат по-нататъшното функциониране и роля на международните институции".

Лавров подчертава, че резултатите от борбата с коронавируса ще покажат кои международни структури са издържали на теста на кризата.

Путин предложи среща на върха на лидерите на постоянните членки на ООН

Путин предложи среща на върха на лидерите на постоянните членки на ООН

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи предложението на Путин за среща на лидерите на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН