Москва е отворена за диалог с Вашингтон относно нови обещаващи разработки, включително хиперзвуково оръжие. Това обяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров в онлайн интервю за руски и чуждестранни медии, цитиран от ТАСС.

"Ние сме отворени да говорим за нови перспективни разработки, включително хиперзвукови оръжия в контекста, подчертавам това особено сериозно, като се вземат предвид всички аспекти без изключение и всички фактори, които влияят на стратегическата стабилност", коментира Лавров.

Руският външен министър обясни, че това включва планове за изстрелване на оръжия в космоса, стратегически оръжия с неядрено оборудване, бъдещето на Договора за цялостна забрана на изпитанията и други. Сергей Лавров също обяви намерението си скоро да проведе телефонни преговори с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Военните на САЩ се хвалят с "важно събитие" по сдобиването с хиперзвуково оръжие

Военните на САЩ се хвалят с "важно събитие" по сдобиването с хиперзвуково оръжие

Изстрелването е извършено от Хаваите

"Майк Помпео ми се обади преди няколко седмици. Искам да поговоря отново с него през следващите дни по телефона. Засегнах темата за възобновяване на преговорите за контрол над оръжията и за стратегическа стабилност като цяло. И ние активно приветстваме такъв интерес от нашите американски партньори, защото от дълго време ние ги насърчаваме да се ангажират по-активно в тези проблеми", обясни Лавров.

Той посочи, че Русия и САЩ имат намерения и по-съществено възобновяват работата по стратегическата стабилност като цяло. Лавров отбеляза и кръга от консултации, проведени от заместник-ръководителите на външните работи на страните с участието на Сергей Рябков от руската страна. "Но ние искаме много по-конкретни дискусии, включително относно стратегическия договор за нападателни оръжия, относно бъдещата му съдба", каза руският външен министър.

Лавров отбеляза, че по редица въпроси, включително сътрудничеството със САЩ за стратегическа стабилност, има смисъл да се обсъжда кога ще приключи пандемията с коронавируса. "Сега всички работим отдалечено. Има неща, включително по темата за стратегическата стабилност във всичките й аспекти, които могат да бъдат обсъждани безболезнено в рамките на видеоконференции, телефонни конференции. И има сюжети, които е по-добре да отложите, когато ситуацията в света ще позволи възобновяването на преките дипломатически контакти", каза Лавров.

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

Столтенберг: НАТО възпира Русия, помага за пандемията и не намалява военни разходи

НАТО все още счита "действия на Русия" за едни от основните заплахи за сигурността

Русия в своите контакти със САЩ посочва пагубната и неефективна политика на икономическата блокада на Куба, обяви руският външен министър. "Политиката на блокадата на Куба, която САЩ провеждат от десетилетия, практически не се подкрепя от никого. Всяка година Общото събрание на ООН приема резолюции относно неприемливостта на тази блокада с искане незабавно да бъде прекратено. Крайната резолюция, приета миналия декември, получи рекорден брой гласове, преобладаващото мнозинство - 187 гласа - с искане тази незаконна практика да бъде прекратена. За съжаление подобни сигнали във Вашингтон не дават видим резултат, но в нашите контакти с американските колеги, ние настояваме на абсолютната непродуктивност на такъв подход".

Той подчертава, че кубинците се интересуват от добри отношения с всички страни, включително със САЩ. "Ние се убеждаваме в това всеки път, когато общуваме с кубинските приятели. Разбира се, тази добра връзка е възможна единствено въз основа на уважение един към друг, ключови принципи на Хартата на ООН, преди всичко на принципа на суверенитет и правото на народите да избират съдбата си".

Кампанията, стартирана в САЩ за дискредитиране на кубински лекари, борещи се с пандемията от коронавирус в десетки страни, е неприемлива и не е достойна за велика страна, каза Лавров. САЩ възпрепятстват доставката на хуманитарна помощ за Куба за борба с разпространението на коронавирус.

Куба помага с 50 медици на Италия за борба с коронавируса

Куба помага с 50 медици на Италия за борба с коронавируса

36 лекари, 15 дипломирани медицински сестри и специалист по логистика

"По същия начин американците не позволяват на кубинците да купуват необходимото медицинско оборудване - те просто забраняват, използвайки позицията си на пазара за тези стоки и използват ролята на долара в банкови разчети. В същото време САЩ, за огрмоно съжаление, недостойно за велика страна, започнаха кампания за дискредитиране на кубински лекари, които работят в десетки страни по света, предлагащи решения на сложни здравословни проблеми."

Според Лавров кубинските лекари са работили много преди разпространението на коронавирус в Латинска Америка и други региони на света. "Сега, в пандемия, кубинците, показвайки най-добрите си национални качества, работят в почти 60 страни, включително Европа, по-специално Италия, решавайки много важни проблеми", подчерта министърът. "И достойнството на този народ заслужава най-високото уважение."

В продължение на 27 години ООН приема резолюция, призоваваща САЩ да прекратят търговското и икономическото ембарго на Куба. През декември 2014 г. бившият американски президент Барак Обама призна, че предишната политика на Вашингтон спрямо Хавана не работи и обяви началото на стъпка към нормализиране на двустранните връзки и облекчаване на санкциите срещу Куба. Сближаването между двете страни обаче спря, след като президент на САЩ стана Доналд Тръмп - привърженик на по-строга линия по отношение на Куба. Той затегна правилата за пътуване в карибска държава за американски граждани и наложи забрана за бизнес с организации, контролирани от кубинските военни.

Осем страни, сред които и Русия, поискаха от ООН да отпаднат санкциите им

Осем страни, сред които и Русия, поискаха от ООН да отпаднат санкциите им

Китай, Иран, Сирия, Куба, Никарагуа, КНДР и Венецуела