Пентагонът обяви, че успешно е тествал хиперзвуково летящо тяло (C-HGB), изтъквайки, че изстрелването ще изиграе важна роля в бъдещото развитие на хиперзвукови технологии, като американските военни определиха изстрелването за "важно събитие" по пътя на САЩ за придобиване на хиперзвуково оръжие.

Военноморските сили на САЩ публикуваха видеоклип от изстрелването на снаряда, което е било извършено в сътрудничество със сухопътните сили.

В изявлението на Пентагона се казва, че хиперзвуковото тяло е пътувало до определената цел с "хиперзвукова скорост", но не се пояснява каква скорост е достигнало.

Хиперзвуковото летящо тяло е било изстреляно от ракетен полигон на Хавайските острови снощи, като потвърждението дойде едва днес. Полетът на тялото е бил проследен от Агенцията за противоракетна отбрана, която ще използва полетните данни за подобряване на собствените си хиперзвукови отбранителни системи.

Това постижение се смята за изключително важно, след като Вашингтон беше казал по-рано, че изостава от други държави, като Русия, що се отнася до развитието на такива оръжия.