НАТО възнамерява да помогне на своите членове в борбата срещу новия вид пандемия с коронавирус и в същото време ще възпира и Русия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на видеоконференцията на министрите на отбраната на Алианса, съобщава ТАСС.

"Виждаме, че Русия поддържа военно присъствие по границите на НАТО, включително в Черноморския регион, увеличава военното си присъствие в Крим, укрепва Черноморския флот", обяснява той и допълва, че Русия продължава да оказва помощ на бойци в източната част на Украйна.

"Ние отговорихме на това преди пандемията с коронавируса, по време на пандемията, очаквам това да продължи и след пандемията".

"НАТО възнамерява да помогне на своите страни в борбата с коронавируса, но и да изпълни основните си отговорности за осигуряване на сигурността на страните от алианса", коментира Столтенберг.

По думите му, алиансът е засилил военното си присъствие в Черноморския регион, по-специално сухопътното и морското присъствие в Румъния, а също така работи в тясно сътрудничество със страните партньори в региона - Украйна и Грузия.

В отговор на въпрос дали алиансът иска да помогне в борбата срещу коронавируса на Русия, която предоставя безплатна помощ на страните от НАТО - Италия и САЩ - Столтенберг отговори: "Няма искания за помощ от Русия." "И сега обръщам внимание как да координирам подкрепата за страните членки на НАТО. Ситуацията в Русия ни напомня, че това е глобална криза, предизвикателство и ние трябва да отговорим заедно".

С видеоконференция НАТО обсъжда коронавируса и как да спасява живот

С видеоконференция НАТО обсъжда коронавируса и как да спасява живот

Дарени са тонове медицинско оборудване, показва солидарност и гарантира възпиране

Пандемията ще бъде единствената тема на видеоконференция на министрите на отбраната на страните членки на НАТО, която ще се проведе на 15 април, заяви генералният секретар на НАТО във вторник. "В дневния ред на видеоконференцията ще има само една тема - коронавирусът. Министрите ще преразгледат действията на страните членки и ще вземат решение за по-нататъшни стъпки".

Според Столтенберг страните от НАТО си помагат взаимно в пълна координация. "НАТО определя кои страни имат свободни медицински ресурси и кои държави имат свободни транспортни възможности за доставката им, които след това се използват за предоставяне на помощ. Това е координиращата роля на НАТО в отговор на пандемията".

В същото време генералният секретар на НАТО подчертава, че въпреки помощта в борбата срещу пандемията, алиансът трябва да поддържа своите приоритетни дейности за осигуряване на сигурността на съюзниците. "Основната цел на НАТО е да гарантираме сигурността на близо 1 милиард граждани. Трябва да продължим работата си, така че здравната криза да не се превърне в криза на сигурността. Тази криза, която ни шокира, ще има далгосрочни последици. Утре ще обсъдим как да поддържаме отбраната си и възпиращите способности на съюза, нашите мисии и операции по време на пандемията ", добави той.

Страните от НАТО все още не са обсъждали въпроса за намаляване на разходите за отбрана във връзка с пандемията, сега приоритет е спасяването на хората, заяви Йенс Столтенберг.

"Сега страните от НАТО не ни информираха за намаляването на военните си разходи и аз също не смятам да повдигам тази тема. Сега основният приоритет е спасяването на живота. Въпреки че разбираме, че тази криза ще има икономическо измерение и ще последва спад в растежа".

В същото време Столтенберг отбеляза, че НАТО все още счита "решителни действия на Русия" за едни от основните заплахи за сигурността, Русия, която продължава да помага на в Донбас, "подкопавайки суверенитета на Украйна", а също и "изграждайки своя присъствие в Сирия."

В тази връзка генералният секретар предупреди, че страните от алианса трябва да поддържат необходимото ниво на военни разходи дори в контекста на кризата, която ще последва пандемията, за да може алиансът да изпълни основните си задачи за поддържане на сигурността в северноатлантическия регион.

Светът е в пандемия, но къде е НАТО, къде е и Тръмп?

Светът е в пандемия, но къде е НАТО, къде е и Тръмп?

Вирусът унищожава икономики и парализира така, както руските военни могат само да мечтаят