Коронавирусът, този невидим враг, се превърна в най-всеобхватното предизвикателство за сигурността, с което се сблъскваха нациите на НАТО - да унищожат икономиките си и да парализират обществата си по начин, по който руските военни планoвици могат само да мечтаят. Тази седмица министрите на отбраната на НАТО свикват извънредно заседание чрез сигурна видеоконференция, за да обсъдят отговора на съюза на пандемията COVID-19. Ще може ли НАТО да се активизира, пишат за "Феденс уан" Дерек Чолт, изпълнителен вицепрезидент на германския фонд "Маршал" на САЩ и старши съветник по политиката за сигурност и отбрана, Михал Барановски, директор на варшанския офис и Стивън Кийл, сътрудник в офиса във Вашингтон.

За съжаление НАТО започна много бавно. COVID-19 улови съюза напълно неподготвен, както и почти всяко правителство и предизвика забавена реакция. Американското ръководство от страна на администрацията на Тръмп забележимо отсъства. Вместо да привличат съюзници за действие, американските служители първоначално сигнализираха, че кризата не е проблем на НАТО. Китай и Русия запълниха празнотата, като успешно и пропагандно отговориха на съюзническите държави и запълниха информационното пространство с подробна (вероятно ефимерна) показност за доставяне на медицински консумативи и помощ, докато НАТО се бори, за да компенсира загубеното време.

Тази криза се отрази непосредствено върху ученията на НАТО, силата и готовността на НАТО. Мисията на НАТО в Ирак е спряна ефективно. Най-голямото военно учение на САЩ в ерата след Студената война, DEFENDER-Europe 20, бе отложено. Движението на войски от САЩ и в цяла Европа се счита за твърде рисковано. Въпреки че няма признаци на широко разпространение на зараза сред съюзническите сили, те са в застой и акцентът е върху защитата на силите. Ръководителите на Пентагона настояват, че американските военни са готови да се преборят с пандемията, ако е необходимо, но очевидно подобна парализа подчертава нестабилността на военните операции на НАТО и възпирането.

Основната задача на НАТО е териториалната отбрана. Първоначално Русия се опита да се възползва от ситуацията, като се насочи към защитните сили на НАТО и заля с дезинформация, за да се опита да подкопае единството и да засее семената на конспирацията (като лъжата, че НАТО е отговорен за COVID и разпространението му.) Това няма да спре и като се има предвид как тази пандемия катализира здравната и икономическата криза на самата Русия, трябва да се притесняваме за сценарий, при който Русия се опитва да тества допълнително съюза, за да отвлече вниманието от вътрешните си проблеми.

Ако НАТО не се възползва от този момент, коронавирусната криза може да подкопае доверието на алианса и да повдигне отново въпроса за целта и съществуването му, само този път в опасен пост-пандемичен свят. Ако НАТО не успее да бъде разглеждан като участник в облекчаването на тежестта за сигурността, причинена от пандемията - като помощ при доставките или демонстриране на солидарността на съюза - това само ще даде оръжие на онези, които искат да го отслабят или унищожат.

Като се има предвид, че всяка икономика на НАТО ще бъде подложена на огромно натоварване през следващите години, трудно е да се прецени как ще се реши по-лесно 2-процентният въпрос за съюзническите разходи за отбрана.

Столтенберг иска въпреки вируса, членовете на НАТО да си плащат разходите за отбрана

Столтенберг иска въпреки вируса, членовете на НАТО да си плащат разходите за отбрана

Ще има тежки последици за бюджетите на страните, но е договорено и света остава непредсказуем

За щастие всяка криза носи възможности. Първо, НАТО има уникален капацитет да организира стратегически въздушен транспорт, за да подкрепи борбата срещу пандемията както за съюзници, така и за страни партньори. Такива възможности вече са помогнали за доставката на защитни средства и медицински материали на многобройни съюзници и партньори в Европа. И тъй като пандемията се разпространява в Близкия изток и Африка, НАТО трябва да разгърне своите способности, за да помогне за осигуряването на доставки и опомощ, което ще бъде особено важно предвид очакваните усилия на Китай да направи същото.

Второ, съюзът трябва да мисли по-цялостно за общата сигурност. НАТО се опитва усилено да разшири стремежа си в области като кибер пространство до места от Афганистан до Арктика, но вече е очевидно, че пандемията може да причини толкова щети на населението и икономиките на НАТО, колкото и въоръжен конфликт. Осъзнавайки това, съюзът трябва да бъде по-добре подготвен за подобна криза в бъдеще. НАТО трябва да разработи постоянни планове за отбрана за пандемичен отговор, точно толкова, колкото се нуждае от планове срещу равнопоставен конкурент или терористична заплаха.

Трето, тази криза трябва също така да започне бързи дискусии в НАТО около вземането на решения за кризи. Способността на НАТО да взема решения бързо бе трайно предизвикателство. И все пак безпрецедентният характер на кризата COVID-19 принуждава алианса да се адаптира в движение и да работи от дома си. Способността да се размишлява от разстояние чрез сигурна видеоконференция, която министрите на външните работи на НАТО направиха миналата седмица, показва, че е възможно. Подобряването на бързината и достъпността на сигурното вземане на решения ще засили възпирането и ще повиши способността на НАТО да отговори на следваща криза.

Нищо от това не е възможно без американско ръководство, което обективно и силно липсва. Мълчанието на администрацията на Тръмп относно ролята на НАТО е оглушително, което предизвиква съмнения дори сред най-стабилните европейски приятели на администрацията. Докато всяка държава се бори да отговори на тази пандемия, САЩ не е изглежда като необходим и незаменим лидер, на който съюзници могат да се уповават.

Не е твърде късно. Тази седмица министрите на отбраната на НАТО могат да предприемат редица практически стъпки, за да изведат алианса по правилния път за справяне с тази пандемия и по-добра подготовка за следващата. Ако НАТО успее да отговори правилно, може да излезе много по-силен... всички бихме могли.

С видеоконференция НАТО обсъжда коронавируса и как да спасява живот

С видеоконференция НАТО обсъжда коронавируса и как да спасява живот

Дарени са тонове медицинско оборудване, показва солидарност и гарантира възпиране