Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат утре (15 април 2020 г.) чрез сигурна видеоконферентна връзка, за да обсъдят отговора на Алианса на кризата COVID-19. Освен че гарантира безопасността на съюзническите войски и персонал, НАТО координира военната подкрепа на съюзниците в отговор на пандемията, съобщават от щаба на Алианса.

Способността на НАТО за тежкотоварни превози осигурява навременното транспортиране на критични доставки от цял свят. Стотици тонове медицинско оборудване са дарени и доставени, а съюзниците споделят медицински експертизи и резервни болнични възможности.

На тази среща министрите на отбраната решават какво повече могат да направи НАТО, за да спасява живот.

Дезинформацията около COVID-19 е голямо предизвикателство. Министрите обсъждат какво повече съюзници могат да направят, за да се противопоставят на лъжливи и вредни твърдения.

Те обсъждат и как НАТО поддържа възпиращата сила и отбрана, както и мисиите и операциите по света по време на пандемията.

Столтенберг е щастлив за Северна Македония и нещастен за коронавируса

Столтенберг е щастлив за Северна Македония и нещастен за коронавируса

Но НАТО помага, няма медицински запаси, не е такъв съюз, но координира, възпира и отбранява света в криза

В същото време, военни медици от Хърватия, Германия и Холандия пристигнаха в Литва, за да засилят бойната група на НАТО. Бойната група, ръководена от Германия, се грижи за собствените си войски, за да не натоварва здравната система на Литва.

Членовете на медицинските екипи заявиха, че с нетърпение очакват да работят заедно с колегите си, за да гарантират, че войските в многонационалната бойна група остават здрави, и всички необходими предпазни мерки продължават да се предприемат. Разгръщането им изпраща ясен сигнал за солидарността на НАТО, засилвайки мисията на бойната група за възпиране и успокояване.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че въпреки пандемията НАТО поддържа оперативна готовност, включително чрез мисията си за въздушна полиция и многонационалните бойни групи в Балтийския регион.

Бойната група в Литва е разположена в Рукла и е една от четирите многонационални бойни групи на НАТО в балтийските страни и Полша.

Захариева: НАТО има важна роля в борбата с пандемията

Захариева: НАТО има важна роля в борбата с пандемията

Вицепремиерът зове за борба им с дезинформацията