Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира за МИА, че приемането на Северна Македония е исторически ден и чувства истинско щастие, като вижда знамето на Северна Македония да се развява заедно с всички останали знамена на НАТО.

"Това беше трогателна церемония и важен ден за Северна Македония, отбелязвайки, че вече сте пълноправен член на този Алианс. Това е важно за вашата страна, за целия Западни Балкани и за всички съюзници в НАТО, защото заедно сме по-сигурни, ние сме по-силни, а целта на НАТО е да запази мира и сега Северна Македония е част от тези усилия."

По думите му, "това е важно за Северна Македония, защото като член на този съюз изпращаме ясно послание до всеки потенциален противник, че ако Северна Македония бъде атакувана, това ще предизвика отговор от целия Алианс, т.е. всички съюзници ще дойдат и ще подкрепят Северна Македония. И целта на това не е да провокира конфликт, а да предотврати конфликт".

Димитров: Знамето на Северна Македония се вее гордо като член на НАТО

Димитров: Знамето на Северна Македония се вее гордо като член на НАТО

Миналата седмица страната бе приета в Пакта

"Разбира се, членството в НАТО ви улесни да преминете към членство в ЕС и аз също приветствам факта, че сега Европейският съюз реши да започне преговори за присъединяване със Северна Македония", допълва Столтенберг.

НАТО вярва в това, което нарича подход "двоен път" - възпиране и отбрана, но в същото време и в диалог с Русия, за да се опита да подобри отношенията и да намали напрежението, което видяхме да се развива през последните години. За съжаление, тази церемония дойде в труден момент за нас в Европа и света, тя не можеше да бъде публична заради пандемията на коронавирус, обясни той.

Според него, "това е глобална здравна криза и предизвикателство, което изисква общ отговор. НАТО, разбира се, не е първият отговор, но ние предоставяме подкрепа на гражданските усилия за справяне с кризата COVID-19. Съюзниците в НАТО осигуриха самолет, само днес и вчера Чехия, чрез механизмите за координация на НАТО, предостави хиляди защитни костюми на Италия и Испания, ние също предоставихме някои различни видове военна техника".

НАТО не е организация, която разполага с големи запаси от медицинско оборудване, но това, което можем да направим, е да координираме усилията на съюзниците по НАТО и също така да осигурим някаква логистична помощ, например с въздушния транспорт.

Столтенберг иска въпреки вируса, членовете на НАТО да си плащат разходите за отбрана

Столтенберг иска въпреки вируса, членовете на НАТО да си плащат разходите за отбрана

Ще има тежки последици за бюджетите на страните, но е договорено и света остава непредсказуем

Столтенберг: Това, което видяхме в Алианса, е, че военните играят решаваща роля в подкрепата на гражданските усилия. Виждахме, че въоръжените сили в Алианса помагат за транспортиране, защита, граничен контрол, военни болници, военни здравни заведения са от решаващо значение за подпомагането и подпомагането на различни съюзници от НАТО, които се справят с кризата COVID-19.

Ние непрекъснато оценяваме какво можем да направим, но отново НАТО не е съюз с такова медицинско оборудване или способности, които могат пряко да се справят с кризата COVID-19, но можем да направим координиране на усилията на съюзниците от НАТО. Ние например видяхме как Германия поема някои хора, които се нуждаят от лечение от Италия, Франция и други страни, видяхме няколко съюзници от НАТО, които си осигуряват подкрепа и координираме тези усилия до известна степен. Ние ще го правим толкова, колкото е необходимо.

НАТО продължава да изпълнява основната си задача, която е да осигурим надеждно възпиране и отбрана в разгара на коронавирусната криза. Нашите мисии и операции се поддържат, разполагането на бойни групи в източната част на Алианса, мисиите ни за борба с тероризма в Афганистан и на други места продължават, а всъщност войските от Северна Македония са част от това.

Столтенберг: Пандемията тества силата на НАТО, но алиансът запазва способностите си

Столтенберг: Пандемията тества силата на НАТО, но алиансът запазва способностите си

Алиансът е преразгледал цялата програма на своите учения във връзка с пандемията

Той обясни, че на 2 април в НАТО ще има среща на министрите, която ще бъде първата в истприята на НАТО министерска видеоконференция. Ще направим това по сигурни линии и това показва, че макар и да не се срещаме по нормалния начин, нямаме физически срещи, но разполагаме с възможностите и системите, които дават възможност да продължим да вземаме решения.

Въпреки че физически не можем да се срещнем, имаме сигурни системи, които дават възможност за практически среща и вземане на необходимите решения, допълни Столтенберг.

"Приветствам решението на Европейския съюз да започне преговори за присъединяване. Мисля, че това е още едно признание за напредъка, упоритата работа на Северна Македония. Наистина за пореден път ще поздравя народа, правителството на Северна Македония, защото това е вашето усилие, вашият упорит труд, вашето желание да приложите реформи, да разрешите въпроса с името, да подобрите отношенията си със съседите - Гърция и България - всичко това ви даде възможност да се присъедините към НАТО и сега да започнете преговори за присъединяване с Европейския съюз", коментира генералният секретар на НАТО.

Евролидерите одобриха старт на преговорите с Албания и Северна Македония

Евролидерите одобриха старт на преговорите с Албания и Северна Македония

Дипломати коментираха, че разговорите няма да започнат най-рано до есента