Президентът на Русия Владимир Путин предложи през 2020 г. да се проведе "важна и символична" среща на лидерите на държавите постоянни членки в Съвета за сигурност на ООН, информира Интерфакс.

На Световния форум за Холокоста в Йерусалим Путин заяви, че световните лидери не трябва да пренебрегват първите кълнове на омразата и антисемитизма и трябва да направят всичко необходимо, за да защитят света.

Ние платихме най-високата цена за победата срещу нацистите, обяви Путин

Ние платихме най-високата цена за победата срещу нацистите, обяви Путин

Тези лагери на смъртта се управляваха не само от нацистите, но и от техните последователи в различни държави

Според него необходимо е страните основателки на Организацията на обединените нации, конкретно петте държави (Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания), които носят голяма отговорност за запазването на цивилизацията, да проведат среща на ниво държавни ръководители.

Той отбеляза, че срещата може да се проведе на всяко място по света, където е удобно.

Русия е готова за такива сериозни разговори. Възнамеряваме да изпратим съответните послания на лидерите, каза още Путин.

По думите му на срещата може да бъде обсъдена и ситуацията в Либия, но и много други проблеми.

Путин откри паметник на загиналите при обсадата на Ленинград в Йерусалим

Путин откри паметник на загиналите при обсадата на Ленинград в Йерусалим

Путин е на посещение в Йерусалим за Световния форум за Холокоста по повод 75 г. от освобождението на "Аушвиц"

С провеждането на такава среща през 2020 г., според него, също ще се отбележи 75 г. от края на Втората световна война и основаването на ООН.

Руският лидер подчерта, че е необходимо светът да бъде бдителен и да не пропуска първите наченки на омраза, шовинизъм, ксенофобия и антисемитизъм.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи предложението на Путин за среща на лидерите на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН.