Бивш началник на британската разузнавателна служба МИ6 обвини Китай в укриване на информация от останалия свят за положението с коронавируса в страната, съобщават британските медии.

Сър Джон Сауърс, който ръководеше MИ6 между 2009 и 2014 г., e коментирал решението на американския президент Доналд Тръмп да спре финансирането, предоставяно от САЩ на Световната здравна организация (СЗО), с мотива, че е "прикрила" разпространението на COVID-19.

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Тръмп реже парите за СЗО заради Китай

Помпео вече се обяви за промени в Организацията

Той е казал пред Би Би Си, че би било по-подходящо Тръмп да критикува Пекин.

"В Америка има дълбок гняв от това, което те виждат като причинено на всички нас от страна на Китай, а Китай избягва голяма част от отговорността за произхода на вируса, след като не успя да се справи с него... първоначално", изтъква Джон Сауърс.

"... Разузнаването е за придобиване на информация, която е била скрита от вас от други държави и други участници. Сега имаше кратък период през декември и януари, когато китайците наистина скриха това от Запада", отбеляза още той.

Китай крил за опасността от пандемия от коронавирус в продължение на 6 ключови дни

Китай крил за опасността от пандемия от коронавирус в продължение на 6 ключови дни

Забавянето от 14 до 20 януари е нито първата грешка на китайските власти

Сауърс, който също е бил постоянен представител на Великобритания в ООН, подчерта, че пандемията ще да има влияние върху международните отношения.

"Тенденциите, които така или иначе се развиват, нарастващата зависимост от технологиите, отслабването на международни органи като ООН, пренасочването на икономическата мощ към Азия - мисля, че всички те ще се движат напред по-бързо сега, в контекста на тази пандемия", анализара положението бившият началник на МИ6.