Световната здравна организация (СЗО) обяви, че на този етап е невъзможно установяването на точния източник на новия коронавирус, информира "Ройтерс".

Към днешна дата не могат да се правят заключения, каза Такеши Касаи, регионален директор на СЗО за Западния Пасифик. Но Касаи поясни на онлайн пресконференция, че в момента достъпните сведения подсказват, че вирусът е с животински произход.

СЗО за коронавируса: Най-лошото предстои

СЗО за коронавируса: Най-лошото предстои

Призова за солидарност на фона на критики в укриване на истината

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че правителството му се опитва да установи дали коронавирусът е излязъл от лаборатория в Ухан в Централен Китай. По-рано този месец се появи информация, че САЩ са финансирали лаборатории в Ухан.

Иначе СЗО съветва държавите в Азиатско-тихоокеанския регион да се подготвят за "новото нормално". Касаи обяви, че няма да има бързо връщане към нормалния ритъм на живот.

"Докато не бъде създадена ваксина или много ефикасно лечение, този процес ще трябва да се превърне в нашето ново нормално", подчерта той.

Австралия зове за независимо разследване на реакцията на СЗО срещу COVID-19

Австралия зове за независимо разследване на реакцията на СЗО срещу COVID-19

Последствията от пандемията щели да променят отношенията между Австралия и Китай

Говорител на СЗО заяви, че доказателствата до момента сочат, че коронавирусът е с произход от прилепи в Китай от края на миналата година. Представителят подчерта, че вирусът не е манипулиран или създаден в лабораторни условия.

Всички налични доказателства показват, че вирусът има животински произход и не е манипулиран или създаден в лаборатория, обяви говорителят и добави, че все още не е ясно как вирусът се е пренесъл върху хората, но вероятно е имало друго животно като посредник.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,3 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 157 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,48 млн. случая и над 170 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 652 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".