Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп възложи на разузнавателните служби да проверят дали Китай и Световната здравна организация (СЗО) първоначално са скрили някаква информация за новия коронавирус, съобщава ЕнБиСи, позовавайки се на бивши и настоящи представители на Белия дом.

Съответното указание е дадено миналата седмица на Агенцията за национална сигурност, Разузнавателната агенция към министерство на отбраната на САЩ и Централното разузнавателно управление.

Тези служби са инструктирани отново да проучат информацията, събрана след избухването на пандемията, включително прихващания на информация, доклади, сателитни снимки и друга информация.

По-специално, те трябва да установят каква информация има СЗО за две изследователски лаборатории в Ухан.

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Напрежение между Белия дом и Пекин

Президентът Доналд Тръмп изглежда се позовава на пресконференцията си в понеделник. "Правим много сериозни разследвания", каза Тръмп. "Не сме доволни от цялата тази ситуация, тъй като вярваме, че е можело да бъде спряна в източника, може да бъде спряна бързо и нямаше да се разпространи по целия свят."

Разузнавателните агенции разследват възможността вирусът да пуснат случайно от някоя от лабораториите, въпреки че много експерти смятат, че това е малко вероятно.

Този ход съвпада с публични усилия на Белия дом, държавния секретар Майк Помпео и политическите съюзници на Тръмп да насочат вниманието към неспособността на Китай да удържа вируса малко след появата му. Както по-рано съобщава медията, американските разузнавателни служители заявиха, че Китай първоначално не е разкрил сериозността на епидемията, оставяйки останалата част от света без информация, която е можела да доведе до по-ранни усилия за ограничаване.

"Както президентът каза, САЩ щателно проучват този въпрос", заяви говорителят на Белия дом Хоган Гидли. "Разбирането на произхода на вируса е важно, за да се помогне на света да реагира на тази пандемия, но и да информира за усилията за бърза реакция на бъдещи епидемии от болести."

ЦРУ отказа коментар. Служител от офиса на директора на националното разузнаване каза: "Ние не сме запознати с подобни задачи от Белия дом".

Тръмп премина от първоначално възхваляване на китайският отговор на епидемията до остри критики, тъй като заплахата от пандемията за американската икономика и перспективите за преизбиране се изкристализираха.

Обвиненията към Китай за икономическите проблеми на САЩ се оказаха политически ефективни за Тръмп, а съюзниците му смятат, че това е послание, което може да резонира през ноември сред избирателите в Средния Запад.

"Президентът сега се кандидатира срещу Китай", коментира източник, близък до президента.

Китай бесен на призива на Австралия за разследване на произхода на коронавируса

Китай бесен на призива на Австралия за разследване на произхода на коронавируса

Въпреки че Австралия отбягва по-острия подход на САЩ