Австралийският премиер Скот Морисън се възпротиви срещу Китай и защити "напълно разумния и здравомислещ" призив за разследване на произхода на новия коронавирус, докато международната политическа криза във връзка с пандемията се задълбочи, пише "Гардиън".

Китай се противопоставя на критиките на други правителства за това как се справи с епидемията от COVID-19, която се смята, че е тръгнала от град Ухан, като към момента вече са заразени повече от 3 млн. души по целия свят, от които са починали над 217 000 души.

Обвинението на американският президент Доналд Тръмп през уикенда, че Пекин е можел да стори повече, за да предотврати смъртоносното разпространение на болестта, беше посрещнато с ожесточена критика от китайските държавни медии.

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Тръмп отново нападна Китай заради коронавируса

Напрежение между Белия дом и Пекин

Въпреки че Австралия отбягва по-резкия подход на САЩ, които спряха финансирането на Световната здравна организация (СЗО), тя призова съюзниците си да подкрепят щателно разследване на СЗО, като предложи да се назначат независими разследващи, подобни на "инспектори по оръжията", да определят източника на големи епидемии.

Скот Морисън подчерта, че неговото правителство "разбира се ще продължи да следва много разумния и здравомислещ курс на действие".

"Това е вирус, отнел повече от 200 000 живота по целия свят", каза той пред репортери в Канбера, като допълни, че той е блокирал глобалната икономика и "последиците и въздействието на това са извънредни".

"Сега изглежда напълно разумно и здравомислещо светът да иска да има независима оценка за това как се случи всичко това, за да можем да научим уроците и да предотвратим това да се повтори", коментира премиерът на Австралия. 

Китай: Австралия като папагали повтарят САЩ и разпространяват антикитайски "информационен вирус"

Китай: Австралия като папагали повтарят САЩ и разпространяват антикитайски "информационен вирус"

Добре известно е, че в последно време някои в САЩ, включително и висши чиновници, разпространяват антикитайски "информационен вирус"

Позицията на Австралия разгневи Пекин, който отрече погрешни действия по време на пандемията. През последните дни китайските държавни медии излязоха с множество подстрекателски изявления, включително, че Австралия била "дъвка, залепена на подметката на обувката на Китай", като вършела работата на САЩ, но без да притежава никакво влияние, и като рискува дългосрочни щети върху двустранните отношения и търговското си партньорство с Китай.

Вчера китайското посолство в Австралия публикува подробности за обаждане от Министерството на външните работи и търговията на Австралия, като в пореден ход да уязви правителството на Морисън, заяви, че министърът на външните работи и търговията е казал, че "сега не е моментът да започне преглед и Австралия не разполага с подробности относно предложението".

Този стана след предупреждения на китайския посланик в Австралия в понеделник за бойкоти на потребителите, определени от австралийски министър като "заплахи за икономическа принуда".

Австралия настоява СЗО да разследва произхода на Covid-19 или да бъде заменена с друг орган

Австралия настоява СЗО да разследва произхода на Covid-19 или да бъде заменена с друг орган

Австралийските власти са убедени, че светът се нуждае от открит достъп до медицинската информация

Редакционен материал в печатния китайски официоз Global Times обвини Австралия в "атакуване на пандата" и обвиняване на жертвата, а Морисън в "авантюризъм", който би могъл да навреди на двустранните отношения "непоправимо".

"Авантюризмът на правителството на Морисън да пропилява това взаимноизгодно всеобхватно стратегическо партньорство е в противоречие с рационалната мисъл и здравия разум", подчертава китайският официоз.

"Канбера върви по опасен път, който няма перспектива за обрат по време на пандемията от COVID-19 и вероятно дълго време след това", се допълва в материала. 

Ала Морисън настоя, че разследването "не е прицелено" и отказа да се включи във войната на думи с Китай, като заяви, че отговорът е "от значение за тях".

"Австралия ще направи това, което е в наш интерес, в глобален интерес и ние, разбира се, ще продължим да подкрепяме действия, за да гарантираме, че има правилна независима оценка на случилото се тук", коментира австралийският министър-председател.

Морисън заяви, че отношенията на Австралия с Китай са "взаимноизгодни" и отбеляза, че търговията с Китай се състои главно от износ на ресурси. "Не виждам причина това да се промени в бъдеще", отбеляза той. 

Австралия настоя Г-20 да затвори мокрите пазари

Австралия настоя Г-20 да затвори мокрите пазари

Осведомителната агенция отбелязва, че искането вероятно още повече ще обтегне отношенията с Китай, след като Канбера настоя за международно разследване на пандемията от коронавирус