Правителството на Австралия води международна кампания за разширяване на правомощията на Световната здравна организация (СЗО) да разследва произхода на коронавируса или организацията да бъде заменена с нов орган, пише "Дейли телеграф".

СЗО: Само 2% от заразените са изградили антитела срещу коронавируса

СЗО: Само 2% от заразените са изградили антитела срещу коронавируса

Стратегията за колективния имунитет върви към провал

Австралийските власти са убедени, че светът се нуждае от открит достъп до медицинската информация, за да може в бъдеще да се справя по-добре с потенциални пандемии. В момента има ограничения и националните правителства не могат да поканят СЗО да разследва произхода на епидемии.

САЩ, Германия и Франция са отворени за идеята да има орган, който да има власт да разследва и да следи развитието на епидемии.

СЗО обяви Covid-19 за пандемия на 11 март, но на 30 януари алармира, че е заплаха за общественото здраве в международен план.

СЗО: Няма доказателства Covid-19 да е създаден в лаборатория

СЗО: Няма доказателства Covid-19 да е създаден в лаборатория

Към днешна дата не могат да се правят заключения

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 165 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,5 млн. случая и над 178 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 692 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".