Китай обвини Австралия в получаване на инструкции от САЩ за критикуване на китайския отговор срещу коронавируса, след като австралийският вътрешен министър Питър Дътън призова Пекин да бъде по-прозрачен, съобщават "Ройтерс" и други медии.

Добре известно е, че в последно време някои в САЩ, включително и висши чиновници, разпространяват антикитайски "информационен вирус", коментира говорител на китайското посолство в Канбера.

Тези дни някои австралийски политици енергично повтарят като папагали изказванията на тези американци и ги следват в организирането на политически атаки срещу Китай, подчерта представителят.

Китай крил за опасността от пандемия от коронавирус в продължение на 6 ключови дни

Китай крил за опасността от пандемия от коронавирус в продължение на 6 ключови дни

Забавянето от 14 до 20 януари е нито първата грешка на китайските власти

Миналата седмица в интервю Дътън коментира, позовавайки се на изказвания на Държавния департамент, че има документи, които разкриват разпространението на вируса, но той подчерта, че не е виждал тези документи.

Днес австралийското правителство обяви, че премиерът Скот Морисън е потърсил подкрепа за международно разследване на пандемията по време на телефонни разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на Германия и Франция.

Морисън написа в "Туитър", че е имал "много конструктивна дискусия" с Тръмп. Австралийският лидер разговаря и с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Австралия настоява СЗО да разследва произхода на Covid-19 или да бъде заменена с друг орган

Австралия настоява СЗО да разследва произхода на Covid-19 или да бъде заменена с друг орган

Австралийските власти са убедени, че светът се нуждае от открит достъп до медицинската информация