Правителството на Австралия пусна противоречиво приложение за проследяване на случаите на коронавирус в страната, информира "Ройтерс".

Австралия и съседна Нова Зеландия успяха да наложат контрол над епидемията преди да претовари здравните системи, но представители на двете държави продължават да се тревожат от втора вълна на заразяване с Covid-19.

Австралия настоя Г-20 да затвори мокрите пазари

Австралия настоя Г-20 да затвори мокрите пазари

Осведомителната агенция отбелязва, че искането вероятно още повече ще обтегне отношенията с Китай, след като Канбера настоя за международно разследване на пандемията от коронавирус

"Ние печелим, но все още не сме победили", обяви здравният министър Грег Хънт на брифинг, на който представи приложението.

Приложението е базирано на сингапурския софтуер TraceTogether и използва Bluetooth сигнали, за да засича кога хората са били близо един до друг.

Организации за граждански свободи обаче критикуват приложението, тъй като е навлизане в личното пространство.

Австралийското правителство, което иска най-малко 40% от населението да използва приложението, увери, че доброволното приложение, което няма да засича местоположението, е безопасно.

Китай: Австралия като папагали повтарят САЩ и разпространяват антикитайски "информационен вирус"

Китай: Австралия като папагали повтарят САЩ и разпространяват антикитайски "информационен вирус"

Добре известно е, че в последно време някои в САЩ, включително и висши чиновници, разпространяват антикитайски "информационен вирус"

Съхраняваната в приложението информация ще позволи на здравните власти да проследяват потенциално заразените с коронавирус.

"Ще ни помогне, докато се опитваме да се върнем към нормалното и австралийския начин на живот", каза Хънт и добави, че само здравен представител има достъп до данните.

Няколко държави, включително Южна Корея и Израел, използват високотехнологични методи за проследяване в борбата с коронавируса.

Австралия съобщи 16 нови случая на заразени с коронавирус днес, с които общо нарастват до 6703. 83 души са починали.

В Нова Зеландия има четири нови случая и общо 1121. 18 души са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 190 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 203 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 824 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".