Група от 40 души, близки до ултрадясното движение, които се готвели да се присъединят към булевард "Шанз-Елизе" в Париж след полуфинала на Световната купа, спечелен от Франция срещу Мароко, са били арестувани, включително за носене на забранени оръжия, съобщиха полицейски източници в сряда вечерта.

Групата е била спряна на контролно-пропускателен пункт в 17-и район на столицата. "Явно са искали да се бият на Шанз-Елизе", казва полицейски източник, цитиран от АФП.

Групата е била арестувана в 17-и район на столицата по време на проверка на "групи за извършване на насилие" и носене на забранени оръжия, съобщи източникът.

Хиляди французи празнуваха класирането на финала в Катар

Хиляди французи празнуваха класирането на финала в Катар

В Париж имаше засилено полицейско присъствие

Той посочи, че някои от членовете на групата са били известни на полицията с принадлежността си към движение, близко до ултрадясно пространство във Франция. "Явно са искали да се бият на Шанз-Елизе", добавя полицейски източник.

Същият източник заяви, че арестите са станали възможни благодарение на мерките за контрол и превенция, въведени около Шанз-Елизе. Около 2200 полицаи и жандармеристи бяха мобилизирани в Париж в сряда вечерта, за да охраняват празненствата след мача Франция-Мароко, спечелен (2:0) от "сините".

Общо 115 души са били арестувани в района на Париж, включително 101 в столицата, след полуфинала на Световната купа, съобщи полицията в четвъртък преди 1 ч. през нощта.

Властите обявиха, че ситуацията в Монпелие и Ница е излязла извън контрол, но намесата на силите на реда е помогнала за възстановяването на реда. Протестиращи мароканци са атакували полицаи с камъни и пиратки, но силите на реда са овладели ситуацията. 

В Лион местните медии съобщиха, че полицията е пуснала сълзотворен газ, след като по нея са били хвърлени камъни и пиратки.

Когато мачът наближи своя края, работници с бормашини обезопасиха витрините на спортните магазини и други заведения по "Шанз-Елизе" като предпазна мярка срещу вандализъм, но тълпите оставаха спокойни, а сред тях имаше и няколко семейства и деца с шапки на Дядо Коледа.

Полицията в Брюксел арестува около 100 души при сблъсъци, избухнали след загубата Мароко на полуфинала на Световното първенство в Катар.

Задържаните футболни фенове са обвинени в нарушаване на обществения ред, нанасяне на щети на два полицейски автомобила и притежание на забранени фойерверки.

Преди мача част от пътните артерии в центъра на Брюксел са били отцепени. Снимки в социалните медии показаха купчини горящи отпадъци, както и значително присъствие по улиците на града на полиция в снаряжение за борба с безредиците.

В Монпелие тийнейджър издъхна, след като бе блъснат от автомобил при празненствата след полуфинала.

Шофьорът е избягал, а "автомобилът е намерен близо до мястото на произшествието и е предаден за съхранение", допълва префектурата в изявление, в което се казва, че "полицейското разследване напредва бързо под ръководството на прокуратурата".

Прокуратурата не даде повече подробности за обстоятелствата на фаталния инцидент.