Втори инцидент с товарен влак в Сърбия.

Вагон на товарна композиция с фосфорна киселина е дерайлирал край сръбския град Зайчар малко след полунощ, съобщава БТА, позовавайки се на в. "Данас" .

Инцидентът е станал на наскоро реконструираната железопътна линия Зайчар - Княжевац, близо до село Вратарница.

Един от 12-те вагона е дерайлирал. Влакът е пътувал от пристанището Прахово за Шабац и е превозвал фосфорна киселина за нуждите на завода "Elixir Zorka".

Александър Богоевич, говорител на полицията в Зайчар, обясни, че става въпрос за една цистерна с фосфорна киселина, която не се е разляла. Малко преди 9.00 часа сутринта е пристигнал екип от Ниш, който в момента изважда цистерните от железопътната линия.

Хората не трябва да се притесняват, ситуацията не е като в Пирот, увери Богоевич.

Извънредно положение в Пирот. Влак с амоняк дерайлира

Извънредно положение в Пирот. Влак с амоняк дерайлира

Засега не е ясно какво е причинило инцидента

Полиция и пожарникари са на терена, а достъпът до вагоните е забранен. Вагоните носят знака на фабриката "Elixir Zorka" от Шабац. В близост до мястото, където влакът е дерайлирал, тече река Тимок.

През март тогавашният министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Томислав Момирович и кметът на Зайчар Бошко Ничич заявиха, че железницата е реконструирана, въпреки че е във видимо лошо състояние.

Хора, които в момента са на мястото на инцидента, твърдят, че релсите са в изключително лошо състояние, а на винтовете пише, че са от 1962 г.

Припомняме, на 25 декември вечерта товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в Източна Сърбия, на около 40 км от границата с България.

Четири от цистерните се преобърнаха, а една от тях започна да изпуска амоняк, който отрови въздуха. В Пирот беше обявено извънредно положениеДвама души загинаха вследствие на инцидента.

Над 20 товарни влака изчакват в България заради инцидента в Пирот

Над 20 товарни влака изчакват в България заради инцидента в Пирот

Страната ни не можело да бъде обвинена за каквато и да било причина за влаковата катастрофа