Десетки милиони американци трябва да се справят с арктически температури от порядъка на минус 49 градуса по Целзий, които парализираха Средния запад на САЩ и които доведоха до най-малко 21 смъртни случая, съобщава "Ройтерс".

Уточнява, се че студът предизвиква измръзване буквално за минути, а стоенето навън е потенциално смъртоносно.

Властите в много щати свързаха многобройните смъртни случаи с мразовития въздух. Броят на починалите се увеличи от предишните 12 жертви, след като поне още деветима души в Чикаго са починали от свързани със студа наранявания.

На Марс и на Северния полюс по-топло от САЩ - 12 жертви на екстремния студ

На Марс и на Северния полюс по-топло от САЩ - 12 жертви на екстремния студ

На места температурата падна повече от минус 30 - минус 40 градуса, но се усеща като -50 градуса

Болница в Чикаго е приела 25 тежко пострадали през тази седмица. Най-тежките случаи са с риск от ампутиране на пръсти на ръцете и краката.

Сред починалите от студа е студентът от Университета в Айова Джералд Белз. 18-годишният младеж е бил открит в безпомощно състояние в кампуса на университета в сряда рано сутринта, на късо разстояние от общежитието си.

Бездомните и разселените хора са изложени на особено голям риск, като Чикаго и други градове създават топли подслони. Но много хора са прекарали студа в лагери или в изоставени сгради. 60-годишна жена е била открита мъртва в изоставена къща в Лорейн, щата Охайо, като се смята, че е починала от хипотермия.

"Просто няма начин, ако не сте близо до източник на топлина, да можете да оцелеете много дълго навън в подобно време", изтъкнаха от полицията в Лорейн.

Минус 39,5 градуса в Швеция и най-студената нощ във Великобритания

Минус 39,5 градуса в Швеция и най-студената нощ във Великобритания

Температурата е измерена днес в шведското селце Никалуокта

Подобен пристъп на студен въздух е имало преди повече от 20 години в големи територии от Средния запад и североизточната част на САЩ, уточниха от Националната метеорологична служба.

Големият студ беше предизвикан от въздушна маса, известна като полярен вихър, движещ се на юг от обичайното си местоположение над Северния полюс.

Домакинствата и предприятията са използвали рекордни количества природен газ за борба със студа. Компаниите за комунални услуги призоваха потребителите да пестят енергия, за да се избегнат прекъсвания на електрозахранването.

В Детройт, автомобилният гигант "Дженерал мотърс" преустанови дейността в 11 завода в щата Мичиган, за да намали потреблението на природен газ. Друга автомобилна компания - "Фиат Крайслер", също е изпитала затруднения.

Снегът и заледяването създадоха опасни условия по пътищата, като в четвъртък в рамките на 2 часа са регистрирани 26 пътни инцидента в окръг Джонсън в щата Айова.

За втори пореден ден студът и силният вятър накараха американските авиокомпании да отменят повече от 2000 полета. Чикаго беше най-силно засегнат, като там са отменени над 700 полета от местното най-голямо летище.

Прогнозата за днес е за сериозно затопляне.