Арктическият студ в Средния Запад на САЩ отне живота на най-малко 12 души, съобщава "Ройтерс".

Рекордно ниски температури са регистрирани в Средния Запад и някои източни щати. Бруталният студ принуди хората да останат по домовете си и на места властите да обявят извънредно положение. Полярният мраз дори доведе до спиране на пощенските услуги от Дакотите до Охайо, което се случва изключително рядко.

Арктически студ скова Средния Запад на САЩ – минус 51 градуса по Целзий

Арктически студ скова Средния Запад на САЩ – минус 51 градуса по Целзий

На места температурата е като на Марс

Учениците са във ваканция в сряда и четвъртък. Полицията предупреди, че има голям риск от инциденти по заледените магистрали. В щата Мичиган всички държавни учреждения ще останат затворени в четвъртък.

Съобщава се за най-малко 12 смъртни случая вследствие на екстремното метеорологично време от събота в Мичиган, Айова, Индиана, Илинойс, Уисконсин и Минесота.

Щатската полиция в Илинойс е спасила 21 души, които са бедствали в автобус, който е закъсал.

Снимка 403632

Източник: ЕПА

Други медии съобщават, че на места температурата падна повече от минус 30 - минус 40 градуса, но се усеща като -50 градуса.

Чикаго беше едно от най-студените места на Земята. Близо 2000 полета бяха отменени на летищата в града. Улиците в Чикаго са празни. Отменени са и някои железопътни услуги за и от Чикаго. В Минесота бяха отчетени -48 градуса по Целзий. Дори на Северния полюс е по-топло - минус 31 градуса по Целзий. На Марс също е по-топло.

Снимка 403631

Източник: ЕПА

Според експерти арктическият студ в Средния Запад е в резултат на полярна вихрушка, след като горещ въздух от Мароко внезапно затопли Северния полюс, разделяйки вихрушката на части, които са започнали да се "скитат" на юг.

Снимка 403633

Източник: ЕПА