Рекордно ниски температури в Средния Запад на САЩ. На места температурата пада до -51 градуса по Целзий (-60 по Фаренхайт), съобщават местни медии.

Арктическият студ принуди властите да затворят училищата в Минеаполис, Детройт и Чикаго. Подобни температури не са регистрирани от повече от четвърт век.

Метеоролози предупреждават, че проблеми с измръзване могат да настъпят в рамките на минути и дори на секунди. На много места термометърът ще закове на -40 градуса по Целзий.

Температурите започнаха да падат вчера, но най-ниски се очаква да бъдат днес. В щата Илинойс прогнозата е за около -48 градуса по Целзий, което според Националната метеорологична служба е "вероятна заплаха за живота". В Минесота температурата се очаква да е около -34 градуса по Целзий, но се усеща като около -51 градуса по Целзий.

В Милуоки потенциално може да бъде счупен рекордът от 1996 г., когато бяха регистрирани -32 градуса по Целзий. Сега прогнозата е -45 градуса по Целзий.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да предупреди, че се очаква голям в студ в региона и че хората не могат да излязат отвън дори и за няколко минути.

"Какво по дяволите стана с глобалното затопляне? Моля те, връщай се бързо, нуждаем се от теб", написа американският лидер в социалната мрежа.

В няколко щата е обявено извънредно положение, включително Уисконсин и Мичиган.

Има отменени полети. На места температурата е като на Марс.

Според експерти арктическият студ в Средния Запад е в резултат на полярна вихрушка, след като горещ въздух от Мароко внезапно затопли Северния полюс, разделяйки вихрушката на части, които са започнали да се "скитат" на юг.