Някои от пострадалите от заразена кръв във Великобритания ще получат обезщетения от 210 000 паунда, съобщава "Ройтерс".

Сумите не са окончателни, тъй като все още не е в сила програмата за изплащане на компенсациите. Тя трябва да заработи до края на годината.

Ще могат да кандидатстват роднини на починали жертви, както и хората, които са се грижили за тях до смъртта им. 

"Правителството ще изплати още средства преди установяването на пълната схема", каза министър Джон Глен пред парламента.

Компенсационните плащания няма да бъдат облагаеми.

Глен каза, че нов независим орган ще управлява програмата под временното председателство на Робърт Франсис, старши адвокат.

Франсис през 2022 г. препоръча жертвите да бъдат обезщетени независимо от констатациите на разследването, в резултат на което досега около 4000 жертви са получили по 100 000 паунда.

Сунак се извини след скандала с над 30 000 британци, заразени с кръв

Сунак се извини след скандала с над 30 000 британци, заразени с кръв

Много от тях са починали и се очаква броят им да се увеличи, доклад разкри, че трагедията не е била неизбежна

Припомняме, че премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак се извини в понеделник на хилядите хора, заразявани със замърсена кръв десетилетия наред.

Изобличителен доклад от 2500 страници заключи, че скандалните действия са продължили десетилетия и са били прикрит, като е било възможно да бъдат избегнати.

"Трябва да съобщя, че до голяма степен, макар и не изцяло, можеше да бъде избегнато", заключи авторът му, съдия Брайън Лангстаф.

Бившият премиер Тереза Мей започна разследването - едно от най-големите в страната - през 2017 г.

Цитират се данни още от 70-те години на 20 век, като засегнати са били дори и деца. Правени са и опити да се прикрие скандалът, включително доказателства, че служители в здравния отдел са унищожили документи през 1993 г.

Кръводарителите не са били подбирани правилно и кръвни продукти са били внасяни от чужбина, включително от Съединените щати, където употребяващите наркотици и затворниците са били използвани за дарители.

Повече от 30 000 души са били заразени с ХИВ или хепатит, след като им е дадена заразена кръв във Великобритания между 70-те и началото на 90-те години на миналия век, заключи Infected Blood Inquiry.

Жертвите са били хора, нуждаещи се от кръвопреливане след злополуки или при операции, страдащи от кръвни заболявания като хемофилия, лекувани с дарени продукти от кръвна плазма, така и партньори на заразените.

Около 3000 души вече са починали и се очаква броят им да се увеличи.

Случилото се беше описано като най-голямата катастрофа в историята на държавната Национална здравна служба (NHS).

"Наистина съжалявам, заяви Сунак пред Камарата на общините, определяйки констатациите от дългоочаквания доклад като "ден на срам за британската държава". Отново и отново хора с власт и доверие имаха шанса да спрат тези инфекции и не успяха да го направят", добави той.

Сунак обеща да компенсира жертвите, "колкото и да струва" .

Очакват се над £10 милиарда ($12 милиарда) за обезщетения.