Началникът на оперативния щаб в САЩ за борбата срещу разпространението на новия коронавирус (COVID-19) д-р Антъни Фаучи направи мрачна прогноза за епидемията в страната: "Милиони заразени и между 100 000 и 200 000 починали в САЩ."

Към момента в САЩ са починали повече от 2 200 души от смъртоносната зараза.

Говорейки пред Си Ен Ен, директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания подчерта, че опитите да се прогнозира разпространението на вируса е сходно с преследването на "движеща се цел".

"Имаме сериозен проблем в Ню Йорк, имаме сериозен проблем в Ню Орлиънс, и сме на път да развием сериозни проблеми в други райони", подчерта Фаучи.

Обрат! Тръмп се отказа да налага карантина за Ню Йорк

Обрат! Тръмп се отказа да налага карантина за Ню Йорк

Ще се предприемат строги мерки

Той публично не се съгласи с президента Доналд Тръмп за това как най-добре да се отговори на кризата, предизвикана от коронавируса. Докато Тръмп обмисляше налагането на строга карантина върху "горещи точки" като Ню Йорк и Ню Джърси, Фаучи предупреди, че това ще създаде "по-големи затруднения" при изпълнението. Той разкри, че Тръмп е решил да не издава заповедта за карантина след "интензивни дискусии" в Белия дом вчера вечерта.

По думите на Фаучи 56 процента от новите инфекции в страната са в щата Ню Йорк.

Досега в САЩ са регистрирани повече от 124 000 заразени с COVID-19. В световен мащаб вирусът е заразил близо 700 000 души, от които са починали над 32 000 души.

САЩ: Над 2000 починали от COVID-19

САЩ: Над 2000 починали от COVID-19

Ръст на коронавируса в страната