В Челябинска област спасители евакуират местни жители след скъсването на язовирната стена на водохранилището Киолим край град Карабаш, съобщи за РБК пресслужбата на областния управител Алексей Текслер.

"Наложи се евакуацията на 35 души от Киолим. Продължава евакуацията и от други населени места", се казва в съобщението. Освен това в град Карабаш в две училища са разположени центрове за временно настаняване, които са снабдени с храна и питейна вода.

"Водата достигна до близките селища Мухаметово, Карасево, Байдашево, Киолим, Сактаево", - уточняват от пресслужбата. В тези населени места живеят общо по-малко от 200 души.

По предварителна информация няма пострадали, се казва в съобщението.

От Министерството на извънредните ситуации съобщиха, че 100 метра от язовирната стена са били отнесени.

Река Урал залива руски региони

Река Урал залива руски региони

Правят се ваксинации срещу хепатит А в наводнените райони

Пробивът на язовирната стена, в която има 7,8 милиона кубични метра вода, е станал на фона на проливните дъждове в региона. По-рано синоптиците от центъра "Фобос" съобщиха, че Челябинска област се намира под влиянието на каспийски циклон.

"Челябинск ще пострада най-много от стихията.... Само днес в града ще паднат около 77 мм валежи. Докато нормата за целия юли е 88 мм", предупредиха експертите в нощта срещу 26-ти юли.