Водолазите на бреговата охрана в Централна Гърция са извадили тялото на неидентифициран мъж в район, където властите издирват изчезнала австрийска двойка след мощна буря, съобщиха официални лица.

Откритието повишава броя на загиналите при наводненията от бурята до 16.

Тялото беше извадено от морето близо до централния град Волос и откарано в морга за идентификация. Изчезналата австрийска двойка е наела ваканционна къща в гориста местност, която е разрушена от порой от наводнения.

Мащабните наводнения в централна Гърция причиниха големи щети на имущество, ферми и инфраструктура. Общинските екипи се надпреварват да изхвърлят десетки хиляди мъртви селскостопански животни, за да предотвратят разпространението на болести, докато блокираните райони получават спешни доставки, доставяни с хеликоптер.

Здравните служби следят отблизо посещенията на гражданите в медицинските звена в районите, засегнати от бурята Даниел, за да открият и предотвратят потенциални огнища на инфекциозни заболявания.

Заместник-министърът на здравеопазването Еирини Агапидаки съобщи, че във вторник и сряда 1396 граждани са посетили 26 здравни звена на Националната здравна система в регионалните звена Лариса, Магнезия, Трикала и Кардица за различни здравословни проблеми. От тях 48 души са диагностицирани с гастроентерит и 65 с респираторни инфекции.

Възрастните жители, нуждаещи се от медицинска помощ, бяха преместени до близките градове с помощта на лодки.

Старши прокурор нареди в сряда разследване на твърдения, че служители в засегнатите от бедствия райони не са завършили навреме публично финансираните проекти за предотвратяване на наводнения. Прокурорът на Върховния съд отбеляза, че потенциалните престъпления включват нарушение на задълженията и непредумишлено убийство поради нарушение на задълженията.

Във вторник Европейският съюз обеща спешна помощ на стойност 2,25 милиарда евро.

Турция предложи помощ на правителството за справяне с последствията от наводненията и серия от големи горски пожари по-рано през лятото.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изпрати писмо в подкрепа на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, за да предложи помощ в "духа на добросъседска солидарност в тези трудни времена", се казва в изявление на нейния кабинет.

Гръцката прокуратура се захваща с наводненията

Гръцката прокуратура се захваща с наводненията

Ще се разследва реакцията на отговорните служби