Селскостопанският център на Гърция е под вода и възстановяването ще отнеме много време, пише "Политико".

Атина моли Брюксел за помощ, след като силна буря донесе рекордни валежи миналата седмица, превръщайки Тесалийската равнина - дом на една четвърт от селскостопанската продукция на страната - в огромно езеро.

"Имахме най-лошите наводнения в нашата история. Това вероятно е една от най-мощните бури, удряли някога Европа", каза министър-председателят Кириакос Мицотакис след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург във вторник.

След като връхлетя Гърция, бурята се превърна в мощен средиземноморски циклон и донесе опустошение в източна Либия, където язовирите се пропукаха и цели квартали бяха пометени от наводнения. Според Червения кръст хиляди са мъртви и още хиляди са изчезнали.

В Гърция, където най-малко 15 души загинаха при наводненията, властите започнаха да оценяват щетите.

В района на Тесалия паднаха повече от една година валежи за 48 часа, наводнявайки плодородната равнина в центъра му. Според службата за наблюдение Коперник на ЕС около 73 000 хектара - площ, голяма почти колкото Ню Йорк - са под вода.

Тъй като равнината представлява 25 процента от селскостопанското производство на Гърция, заплахата от недостиг и скокове на цените сега е голяма.

Около една четвърт от гръцката пшеница и ечемик се отглеждат там, както и повече от 30 процента от памука, една трета от нахута, лещата и шам-фъстъка, една пета от сеното, използвано в животновъдството, както и половината от индустриалното производство на домати.

Експертите предупреждават, че с утаяването на тиня и кал в полетата, наводненията могат да повлияят на качеството на почвата за години напред. Ефтимиос Лекас, експерт по управление на бедствия, каза пред държавната телевизия, че ще са необходими поне пет години, за да стане отново плодородна равнината.

Бедствието идва само дни след като най-големият горски пожар в Европа, който нанесе щети на по-голямата част от фермите в западния гръцки регион Еврос, най-накрая беше потушен.

"Нанесени са огромни щети на нашето селскостопанско производство и значителни щети на нашата инфраструктура", каза Мицотакис, "но най-сериозно това нанесе щети на живота на хората."

Местните фермери и техните семейства се страхуват за бъдещето си. Тесалия вече има второто най-високо ниво на младежка безработица в ЕС, близо 40 процента.

Христос Ксистрас, 48-годишен фермер от село близо до град Лариса, описа апокалиптични сцени по телефона.

"Има мъртви животни и мъртви риби навсякъде в калните води, всичко смърди, появяват се змии", каза той. "Петролът се е разлял от резервоарите на къщите и предприятията, както и боклукът от сметищата."

Ксистрас не е имал достъп до земята си, където е отглеждал пшеница, ечемик и царевица. Водата в равнината все още е висока един метър, на места дори повече.

Тазгодишната реколта от пшеница и ечемик вече е приключила, каза той, но големи количества в складовете са унищожени.

Сега той не е сигурен дали все още може да подкрепи плановете на сина си за университет. За своето село той каза: "Исках децата ми в крайна сметка да се върнат да живеят тук, но сега ще им кажа да си ходят и да се спасяват."

Регионът също е дом на множество животновъди, които произвеждат 70 процента от свинското месо в страната и една трета от агнешкото и овнешкото. Повече от една пета от гръцкото овче мляко — основата за сиренето фета — се произвежда в Тесалия.

Джордж Дидагелос, свиневъд близо до град Кардица и вицепрезидент на гръцката животновъдна асоциация, каза, че е загубил всичките си 6600 прасета. Тъй като водите все още са високи, той не е успял да извади труповете им.

"Сега, когато отново има слънце, цялата ситуация с мъртвите животни може да бъде бомба за здравето", предупреди той.

Министерството на здравеопазването предупреди местните жители да не използват нищо друго освен бутилирана вода, чиято цена нарасна до такава степен, че властите трябваше да поставят таван на цената.

Цените на храните, които вече бяха скочили, също се очаква да скочат до небето. "Ще платим за агнето толкова, колкото плащат за него в Брюксел и Швеция", прогнозира Дидагелос.

Степента на щетите остава неясна. Регионалният управител на Тесалия Костас Агорастос каза пред държавната телевизия, че оценява разходите на 2 милиарда евро или повече.

Мицотакис поиска финансова помощ от Брюксел във вторник, докато фон дер Лайен каза, че Гърция ще може да получи достъп до около 2,25 милиарда евро от няколко източника на финансиране от ЕС.

Но Мицотакис каза, че блокът трябва да увеличи финансирането за спешни бедствия чрез фонда за солидарност на блока, обещавайки да превърне в своя "лична мисия" да убеди своите колеги лидери от ЕС в необходимостта от повече пари.

"Много ясно е, че старите правила на играта вече не важат за това, което преживяваме", каза той.

Докато точната роля на изменението на климата в гръцките и либийските наводнения все още не е оценена, учените казват, че подобни екстремни метеорологични явления ще стават по-чести, колкото повече се затопля планетата.

Бурята вероятно е била подсилена от температури над средните в Средиземно море това лято, част от по-широката тенденция на затопляне, причинена от изгарянето на изкопаеми горива.

Карстен Хаущайн, климатолог от университета в Лайпциг, каза, че топлата вода "не само подхранва тези бури по отношение на интензивността на валежите, но и ги прави по-свирепи".

Трансформацията на тази буря в почти тропически циклон, добави той, "вероятно е резултат от по-топли (температури на морската повърхност) и следователно също причинено от човека изменение на климата".

Пазарът за зърно замира, предупреждава Българският фермерски съюз

Пазарът за зърно замира, предупреждава Българският фермерски съюз

България вече е отстъпила третото място в класацията на износителите на мека пшеница от ЕС