Около 10 000 души се смятат за изчезнали след големите наводнения в Либия, каза във вторник служител от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC), цитиран от Ройтерс.

"Можем да потвърдим от нашите независими източници на информация, че броят на изчезналите хора достига 10 000 досега", каза Тамер Рамадан, ръководител на делегацията на IFRC в Либия, пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис.

Около една четвърт от източния град Дерна в Либия беше унищожен от наводнения, след като язовири се спукаха при буря, и повече от 1000 тела са извадени досега, заяви във вторник министър в администрацията, която контролира източната част.

Рамадан каза: "Броят на загиналите е огромен и може да достигне хиляди".

IFRC може скоро да отправи призив за спешно финансиране в подкрепа на жертвите на наводненията в Либия.

"Предизвикателствата варират между достъп до основни здравни заведения за здравни услуги, подслон и управление на подслон, хранителни и нехранителни стоки", каза Рамадан.

Повече от хиляда тела са били открити в източния либийски град Дерна, който беше засегнат от наводнения, каза министър в източната администрация на разкъсаната от граждаски конфликт страна във вторник, добавяйки, че окончателният брой на жертвите се очаква да бъде "много голям", цитира думите му Ройтерс.

"Върнах се от Дерна. Много е катастрофално (положението). Тела лежат навсякъде - в морето, в долините, под сградите", каза Хичем Чкиуат, министър на гражданската авиация и член на комисията за извънредни ситуации, пред Ройтерс по телефона.

"Броят на откритите тела в Дерна е повече от хиляда", каза той. Той очаква окончателният брой да бъде "наистина, наистина голям". "Не преувеличавам, когато казвам, че 25% от града е изчезнал. Много, много сгради са рухнали.".

Длъжностни лица в администрацията, която управлява източната част на разделената страна, казаха в понеделник, че най-малко 2000 души са станали жертва на наводненията, въпреки че не е ясно на какво се основава тази оценка.

Длъжностни лица казаха, че още хиляди са в неизвестност от наводнението, което според тях е отнесло цели квартали след спукани язовири над града.

Либия е политически разделена на източна и западна част и обществените услуги се разпаднаха след бунта през 2011 г., подкрепен от НАТО, който предизвика конфликт, продължил повече от десетилетие..

Международно признатото правителство в Триполи не контролира източните райони.

След като удари България, Гърция и Турция миналата седмица, бурята Даниел връхлетя Средиземно море в неделя, заля пътища и разруши сгради в Дерна и удари други селища по крайбрежието на Либия, включително втория по големина град в страната - Бенгази.

Бурята Даниел отне живота на 25 души в Либия

Бурята Даниел отне живота на 25 души в Либия

Нефтените пристанища на страната са затворени