Мистериозният вирус зика е открит в 61 държави, болшинството в Латинска Америка. Все повече и повече бременни жени обмислят да направят аборт заради страха, че бебетата им може да имат вродени дефекти.

Скокът в интереса към абортите в Латинска Америка може да се дължи на вируса зика, според ново проучване, публикувано в медицинско списание и цитирано от ДПА.

Според проучването на базата на данни от неправителствена организация исканията за аборт в региона са се увеличили повече от една трета, като скокът е близо до двоен в силно засегнатите Бразилия и Венецуела.

Абортът е нелегален или строго ограничен в по-голяма част от Латинска Америка, така че няма официални данни за нивата на абортите. Изследователите проверили данните от организацията Women on Web, която предлага достъп до фармацевтични аборти за жените в държави, където абортирането не е възможно.

Сравнение на исканията за аборт чрез Women on Web преди и след първото публично предупреждение за зика преди шест месеца, показва увеличение с най-малко 36 % във всички 19 държави, които са обхванати от проучването.

Данните помагат да се илюстрира колко много са притеснени бременните жени в региона заради зика, обясни един от авторите на изследването.