Повече от 31 млн. души - един на всяка секунда - са били изселени в собствените си държави през 2016 г. заради конфликти и бедствия. Броят ще продължи да нараства, ако не се справят с основните причини като климатични проблеми и политически сътресения. Това се посочва в доклад на хуманитарна група, цитиран от "Ройтерс".

Близо 7 млн. души, основно от Субсахарска Африка и Близкия изток, са разселени заради конфликти, сочат данните на Международния център за наблюдение на вътрешното разселване. Центърът е част от хуманитарната организация Норвежки съвет за бежанците.

Още 24 млн. души, основно в Азия, са били принудени да избягат до друг район на страната заради природни бедствия като бури, наводнения, горски пожари, информира още центърът.

За разлика от бежанците, които търсят убежище в други държави, вътрешно разселените хора остават в собствената си държава и не могат да претендират за международна закрила. Поради тази причина те често са пренебрегвани, докато хуманитарната криза не излезе отвъд границите, коментира директорката на центъра Александра Билак.

"Често може да отпадне от дневния ред, защото националните правителства, в някои случаи, не искат да я признат и със сигурност не искат някой отвън да започне да разглежда въпросите в суверенната им държава", обясни тя.

През 2016 г. конфликти са изселили най-много хора в Демократична република Конго, където 922 000 души са избягали от домовете си. След това се нареждат Сирия (824 000) и Ирак (659 000).

Природните бедствия разследват три пъти повече хора, отколкото конфликтите. Над 7 млн. души в Китай са били принудени да напуснат домовете си, следвани от Филипините с близо 6 млн. и Индия с близо 2,5 млн. души.

Александра Билак заяви, че политиците спешно трябва да се справят с основните причини за изселването и да съсредоточат повече внимание върху вътрешно разселените хора, тъй като те могат да избягат в други държави, ако ситуацията им се влоши.

"Хора, които са разселени за дълги периоди от време и се изправят с огромни заплахи за ежедневната им безопасност и сигурност трябва да търсят закрила някъде другаде, ако не я получават в собствената си държава", обясни Билак.

Милиони сирийци са били разселени по време на първите години на войната и едва през 2014 и 2015 г. започнаха да бягат от страната в огромен брой, предизвиквайки най-голямата миграционна криза от Втората Световна война, посочи тя.

"Не се изразходват достатъчно средства за превенция, а много повече се изразходват за симптомите на тези кризи", допълни Александра Билак.

Тя посочи, че въздействието на климатичните промени например в бъдеще ще доведе до много по-сурови климатични условия, които ще окажат натиск върху ресурсите. Това ще доведе до повече конфликти и ще допринесе за този порочен цикъл на разследване.