Вулканът Сунднукур на полуостров Рейкянес, близо до град Гриндавик в Югозападна Исландия, започна да изригва в петък вечерта, предадоха исландските медии.

"Сеизмичната активност започна в 20:48 ч. (23:48 ч. бълг. време). Малко след това се появиха признаци на деформация и започна поток от лава. Около половин час по-късно, в 21:26 ч. (00:26 ч. бълг. време), изригването започна директно от източната страна на Сундукур", заяви пред репортери говорителят на метеорологичното бюро Бенедикт Офейгсон.

Както подчертава телевизионният канал RUV, "лавата не тече към Гриндавик", но бурното време спомага за разпространението на облаци дим и газове от изригването над Гриндавик и над морето. Потокът от лава продължава да се движи със скорост от 2 км/ч на северозапад. Властите вече са евакуирали хората от близките райони на града.

Професорът по геофизика Магнус Туми Гудмундсон, който е прелетял около района на изригването с хеликоптер на бреговата охрана, заяви пред RUV, че през следващите часове може да се случи много, експертите продължават да наблюдават и все още не е ясно колко далеч ще стигне лавата.