Вулкан в Югозападна Исландия изригна в сряда, като това е петото изригване от месец декември миналата година, предава Ройтерс.

Новото изригване се случи скоро, след като предишното изригване на полуостров Рейкянес приключи след изхвърляне на фонтани от лава в продължение на почти осем седмици.

Властите предупредиха за риск от подновяване на вулканичната активност в района южно от столицата Рейкявик, тъй като проучванията показаха, че отново се е натрупала магма под земята.

Огненият спектакъл подчертава предизвикателствата, пред които е изправена островната държава с население от почти 400 000 души, тъй като учените предупредиха, че изригванията могат да продължат отново и отново в Рейкянес в продължение на десетилетия или дори векове.

Изригването беше осмото на полуострова, където живеят около 30 000 души, от 2021 г. насам, когато геоложки системи, които са били в латентно състояние в продължение на около 800 години, отново се активираха.

Предишни инциденти прекъснаха централното отопление, затвориха ключови пътища и дори разрушиха няколко къщи в рибарския град Гриндавик, където оттогава се върнаха само няколко жители.

В опит да се предотвратят по-нататъшни щети са изградени бариери, за да насочат лавата далеч от инфраструктурата, включително геотермална електроцентрала, откритият спа център "Синята лагуна" и град Гриндавик.

Исландците често наричат ​​страната си "Земя на огън и лед" в знак на почит към уникалния й пейзаж, изкован от ледници и вулкани. Северната страна е разположена между Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, което я прави сеизмично огнище.

Докато изригване през 2010 г. в друга част на Исландия спря около 100 000 международни полета поради огромни облаци пепел, вулканът в Рейкянес изригва от пукнатини, като не изхвърля пепел, която да достигне до стратосферата.

Вулканът Ибу в Индонезия изригна отново

Вулканът Ибу в Индонезия изригна отново

Облакът пепел се е издигнал до шест километра височина