Потокът от лава на вулкана на испанския остров Палма достигна Атлантическия океан в сряда вечерта, казаха очевидци пред вестник "Ел паис". Информациите бяха потвърдени и от кмета Хуан Мигел Родригес.

Според вестника, когато лавата влезе в контакт с морска вода, се образуват токсични черно-бели облаци. Парите могат да бъдат смъртоносни: жертва на предишно изригване на острова през 1971 г. е един човек, който е бил отровен от токсични газове.

"Ел паис" отбелязва, че дейността на вулкана и движението на лава са непредсказуеми, понякога се ускоряват, понякога се забавят. Дори във вторник следобед учените не бяха сигурни дали лавата изобщо ще достигне морето.

Над 5000 души са евакуирани от Канарските острови заради вулкан
Обновена

Над 5000 души са евакуирани от Канарските острови заради вулкан

Поне 500 от тях са туристи

В резултат на изригването, което започна на 19 септември, бяха разрушени около 600 сгради, повече от 6 хиляди души бяха евакуирани. До момента няма информация за жертви или сериозни наранявания.

Преди изригването на острова, където живеят около 85 хиляди души, се наблюдава увеличение на сеизмичната активност за около седмица. Институтът по вулканология на Канарските острови смята, че настоящото изригване може да продължи три месеца.

Последният път на острова е през 1971 г.