В ранните часове на деня над много области на Украйна бе обявена въздушна тревога, включително и столицата Киев. Местните власти призоваваха гражданите да останат в убежищата, докато опасността премине. Съобщенията бяха за атака в дронове, информира агенция "Униан".

В ранните часове на деня бе съобщено за взривове в Николаев, вследствие на което са възникнали пожари. Информацията дойде от ръководителя на областната военна администрация Виталий Клим. Той съобщава за пожар в пететажна жилищна сграда. Кметът на Николаев Александър Сенкевич съобщава за пожар в едно от предприятията в града. Засегнато е и учебно заведение. При атаката местните власти съобщават за трима пострадали.

На този етап няма съобщения за нанесени щети в столицата Киев, но ПВО-системата е работила. Въздушната тревога призори бе отменена.

По-късно се появиха съобщения и за нанесени щети от нощната атака в Хмелницки. Пораженията са върху критичната инфраструктура - обект извън населените места, но местните власти не съобщават точно какво е поразено.

Има предупреждение за промяна в разписанието на влаковете, макар и да няма потвърждение, че е засегната жп-гара.

Десетки ранени при експлозиите в Луганск
Обновена

Десетки ранени при експлозиите в Луганск

Докато руски лидери са били там

Кметът на Хмелницки Олександър Семчишин съобщи още, че в града са повредени учебни заведения, медицински заведения, административни сгради, промишлени предприятия и жилищни сгради. Има и пострадали граждани, но броят им засега се уточнява.

По-късно кметът на Хмелницки Олександър Симчишин заяви, че от нощният удар с дронове са пострадали стотици къщи - многоетажни сгради и малки частни домове. 11 души са били ранени, но няма загинали или в тежко състояние.

Руските провоенни блогъри предполагат, че безпилотните самолети може да са ударили склад за боеприпаси.

Някои руски провоенни телеграмни канали твърдят, че дронове са ударили две промишлени предприятия и вероятно склад за боеприпаси в Хмелницки в Западна Украйна. Няма потвърждение за това, както и опровержения от украинската страна или от независими източници.

Военновъздушните сили на Украйна потвърждават, че по Украйна тази нощ са били пуснати 21 дрона, 17 от които са били свалени.