Двама възрастни пътници, изведени на круизния кораб "Даймънд Принцес" , защото са заразени с коронавирус, са загинали, те са първите  жертви от пострадалия с коронавирус плавателен съд, съобщава японското здравно министерство в четвъртък, цитирано от АП.

В момента Япония има три смъртни случая, свързани със заболяването COVID-19. Японската обществена телевизия NHK заяви, че и двамата са 80-годишни японци. Служител на здравното министерство потвърди, че преди това са хоспитализирани в тежко състояние и имат съществуващи хронични заболявания.

621 случая са потвърдени сред първоначално 3711 души на борда на кораба, най-много заразени извън Китай.

Първоначално здравният министър Кацунобу Като заяви, че тези с отрицателни вирусни тестове са изпълнили изискването на японската карантина и са свободни да излизат и да се прибират с градския транспорт. По-късно в сряда той призова бившите пътници да се въздържат от несъществени разходки и да се опитат да останат у дома за около две седмици.

"COVID-19 не е 100% ясен и много хора се заразиха на "Даймънд Принцес". Имайки предвид тези фактори, вярваме, че вземането на допълнителни мерки и внимание ще допринесе за предотвратяване на риска от бъдещи инфекции", коментира той.

Втори починал в Хонконг след увеличаване на смъртността от коронавирус до 2,67%

Втори починал в Хонконг след увеличаване на смъртността от коронавирус до 2,67%

Това се основава на 2010 смъртни случая и 75 199 заболели общо в целия свят

Около 500 пътници са напуснали кораба до сряда вечерта, а японски служители трябваше следващите три дни да помогнат за напускането на около 2000 други. Корабът бе поставена под карантина, след като един пътник, който напусна кораба по-рано в Хонконг е тестван положително за вируса.

Преди да приключи карантината на кораба, САЩ евакуираха над 300 американци и ги поставиха под карантина в САЩ за още 14 дни.

Великобритания, Южна Корея, Австралия и Хонконг също евакуираха гражданите си за карантина, а Канада и Италия изпращат полети и за своите граждани.

Вдигат карантината от круизния кораб с коронавирус в Япония

Вдигат карантината от круизния кораб с коронавирус в Япония

От днес пасажерите могат да напускат борда