В момента Япония е в средата на втората вълна на коронавирус и пикът на инфекциозността е почти приключил. Това съобщи в сряда председателят на Японското дружество по инфекциозни болести Казухиро Татеда.

"Сега Япония е в средата на втората вълна. Очевидно Токио и Япония като цяло почти са преминали пиковия период на нарастване на новите случаи на зараза. Трябва да останем внимателни и да наблюдаваме дали ще има нов растеж", съобщи телевизия NHK.

Огнища на коронавирус във военна база на САЩ в Япония

Огнища на коронавирус във военна база на САЩ в Япония

Регистрираха 60 нови случая в базата в Окинава

Татеда направи презентация при откриването на тридневната среща по въпросите на пандемията. Той също предупреди, че ще отнеме много време да се живее в условията на коронавируса. "Очаква се третата и четвъртата вълна да дойдат в бъдеще и ще трябва да свикнем с живота в новите условия. Затова трябва да се опитаме да намалим максимално броя на тежко болните пациенти", добави той.

От началото на юли в Япония се наблюдава скок на коронавирусните инфекции. Първата вълна е регистрирана в страната през април-май, въпреки че самият вирус е донесен тук от Ухан през януари. По последни данни общият брой на инфекциите е надхвърлил 58,4 хиляди, броят на смъртните случаи е 1148.

Япония отчете най-големия икономически спад от десетилетия

Япония отчете най-големия икономически спад от десетилетия

На годишна база свиването е 27,8% - най-голямото от 40 г.

Властите не въведоха карантинен режим, както направиха по време на първата вълна, позовавайки се на факта, че повечето от новите случаи са леки или асимптоматични. Независимо от това от началото на август броят на тежко болните пациенти се е утроил от 80 на 240.