Японското правителство одобри изпращането в Оманския залив на военен кораб и патрулен самолет. Те са натоварени със задачата да гарантират безопасността на корабоплаването в региона. Съответното решение е взето в петък на заседание на кабинета, съобщи ТАСС.

Операцията е разрешена за период от една година с възможност за продължаване; в нея ще участват 260 войници от силите за самоотбрана. "Мирът и стабилността в Близкия изток са изключително важни за цялата световна общност, включително и за страната ни", заяви Йошихиде Суга, генерален секретар на кабинета, на пресконференция в Токио, коментирайки решението.

43 милиона долара бяха отпуснати от държавния бюджет за операцията.

Патрулната зона е ограничена до Оманския залив, северната част на Арабско море и Аденския залив. Намирането на японски кораб и самолет в протока Хормуз или в Персийския залив не се предполага в операцията. Въздушен патрул ще бъде осигурен от самолета R-3C Orion, който е разположен във военна база в Джибути и вече участва в кампанията за борба с пиратството в Аденския залив.

Непосредствено към самата операция, военният кораб ще започне през февруари на следващата година след преминаване на месечното обучение. Самолетът ще започне да патрулира от януари.

Формално военният кораб и самолетът се изпращат с цел "събиране на информация и разузнаване". От своя страна Япония твърди, че нейният кораб и самолет няма да бъдат част от международната коалиция, която Съединените щати създоха за контрол на корабоплаването в тази зона.

Ситуацията в зоната на Персийския залив се влоши на 19 юли, когато танкерът "Стена Имперо", който плаваше под британското знаме, беше задържан в пролива Хормуз от Ислямския революционен гвардейски корпус.