Две големи язовири извън Хюстън преливат заради урагана Харви, съобщава служителят за контрол на наводненията Джеф Линднер, цитиран от БиБиСи.

Президентът Тръмп и Меланния Тръмп ще посетят Тексас, за да видят опустошението, причинено от урагана Харви, който сега е понижен до тропическа буря. Валежите са причинили огромни наводнения и започват да се отразяват на Луизиана.

Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си в района на Хюстън, докато спасителите се опитват да достигнат до други.

Най-малко девет души са загинали, включително шестима членове от едно и също семейство, чийто ван е отнесен от наводненията. Инженери освобождават вода от язовирите "Адикс" и "Баркър" в опит да регулират нивата към главната река в Хюстън.

Нивото на водата в "Адикс", западно от Хюстън, е надхвърлило 32,9 м и прелива над язовирната стена. Междувременно и действията по язовира "Баркър" са преустановени заради потопа.

"Това е нещо, с което никога преди не сме се сблъсквали, затова се опитваме да направим всичко възможно, за да се справим с последствията от водата", коментира Джеф Линднер.

На юг от Хюстън, в Колумбийските езера е нарушена дигата, служители пускат в туитър съобщението "Напуснете веднага".

Харви е най-мощният ураган в Тексас за повече от 50 години.

Бавно движещата се буря, понастоящем над Мексиканския залив, се очаква да продължи да излива огромни количества дъжд в идните дни над вече засегнатите от наводнения райони.

30 000 души в Хюстън се нуждаят от подслон

30 000 души в Хюстън се нуждаят от подслон

След като ураганът Харви премина през града