В град Орск, разположен в Оренбургска област, се е скъсала язовирна стена. Това съобщи ТАСС.

Язовирната стена е повредена на две места. Властите работят за нейното възстановяване. 

Министерството на извънредните ситуации евакуира населението. Според събеседник на ТАСС в оперативните служби е възможно да бъдат наводнени около 4000 къщи.

Ситуацията в Оренбург и околностите му е критична заради наводненията, жителите на застрашените от наводнения райони трябва да се евакуират, заяви кметът на града Сергей Салмин. Видеопосланието беше публикувано от администрацията на Оренбург в канала Telegram.

"Сега в рисковата зона са районите Форщадт, населените места Кузнечни, Ситцовка, Пристанищни, Заречни, Подмаячни, Солнечни, град Овчини и населеното място, носещо името на Куйбишев.", уточни Салмин.

По думите на кмета, за денонощието нивото на водата в Урал се е повишило с 91 см, като е достигнало границата от 778 см. "Това вече е над неблагоприятната стойност и водата продължава да приижда. Електроснабдяването и газоснабдяването на вашите райони ще бъдат изключени. Повече от 300 домакинства и 750 парцела вече са наводнени", заяви Салмин.

Той призова да не се чака ситуацията да стане "застрашителна", да се вземат документи и вещи от първа необходимост, да се затворят прозорците и вратите и да се напуснат тези квартали. Кметът отбеляза, че не бива да се оставят домашни любимци, особено когато са вързани.

На 4 април губернаторът на Оренбургска област Денис Паслер обяви въвеждането на извънредно положение в региона заради наводненията. Според него мярката е необходима за провеждане на мерки за преминаване на наводнението и минимизиране на възможните щети за жителите и инфраструктурните обекти.

Паслер отбеляза, че е необходимо, наред с другото, да се направят запаси от гориво, хранителни продукти и стоки от първа необходимост, както и да се запази личното имущество на жителите и да се осигури опазването на реда в цялата Оренбургска област.

Наводненията в региона започнаха в края на март, а от 30 март регионът е в състояние на повишена готовност, като в някои населени места още тогава беше обявено извънредно положение.