Южнокорейският президент Мун Дже-Ин пристигна в малкия живописен град Йечеон, във връзка с нарастващият гняв на гражданите, за това как огънят е изпепелил осем етажна сграда, убивайки най-малко 29 души, повечето от които в сауната, съобщава "Ройтерс".

Всички жертви са идентифицирани тази сутринта. "Нашият екипаж на мястото на трагедията установи, че шкафчетата в помещението са инсталирани като лабиринт, а това е стъклена сграда с няколко прозореца, като очевидно това е помогнало дима от първия етаж, да запълни бързо втория етаж", обясни шефът на пожарната Лий Санг-мин.

Срещайки се с членове на семействата на жертвите, президентът Мун Дже-Ин коментира, че е опустошен и обещава пълно разследване. 

"Правителството като ще проучи причината за този инцидент и начина на реакция и макар и постфактум, разследването и мерките ще бъдат такива, че поне няма да предизвикат повече скръб", обясни той.

Предшественикът на Мун Дже-Ин, беше широко критикуван заради бавния и неефективен отговор на трагедията с ферибот в Сеул през 2014 г., в който повече от 300 души, най-вече ученици, се удавиха.

Гневът от пожара е предизвикан от информация за лошо строителство, счупени врати и други проблеми, които може да са допринесли за трагедията. Пострадал се е оплакал на длъжностни лица, които са посетили оцелелите в болница, че пожарникарите не са успели да стигнат навреме до блокираните в сауната жени.

Медии съобщават, че стъклената врата, водеща до сауната не е работила нормално повече от месец и че аварийните стълби често се използват за склад.

28 души загинаха в пожар в южнокорейски фитнес

28 души загинаха в пожар в южнокорейски фитнес

Повечето от жертвите са открити в сауна на втория етаж

"Нищо не се е променило дори след трагедията в Сеул. Просто не мога да разбера защо същите аварии се случват отново и отново", коментира депутатът Ан Чеол-со пред "Йонхап". Кметът на Йечеон съобщава, че градът обмисля масово погребение и планира да покрие повечето от разходите.

Следователите все още се опитват да разберат причината за пожара, но се фокусираха върху паркинг на първия етаж. "На първия етаж има паркирани автомобили, а докато са горяли, са освободени голямо количество токсични газове", обясни Лий Санг-мин. Един човек е загубил майка си, съпругата и дъщеря си в пожара. Друг обяснява, че е провел телефонен разговор от си жена, блокирана в сауната.