След относително затишие през последните години миграционните потоци през 2024 г. вече са се увеличили значително през първите месеци от началото на годината.

Нелегалните маршрути са главно през граничния район Еврос в Североизточна Гърция (турско-гръцката граница по р. Марица - бел. прев.), но също и през гръцките острови.

По данни на Министерството на миграцията и убежището през първото тримесечие на 2024 г. те представляват най-високите миграционни потоци от 2019 г. насам. Това обобщава "Катимерини".

Потоците по-специално през р. Еврос (р. Марица) се увеличават през последния период, както показват подадените молби за убежище във Филакио, като през април те са 585. В същото време мигрантите пристигат по море с малки лодки и се опитват да достигнат различни части на страната, като например крайбрежието на Крит, Гавдос и Лакония.

Кметът на Гавдос, Лилиан Афентаки, заяви, че през юни на острова са пристигнали две лодки със съответно 19 и 43 души на борда. Тя обаче посочва, че прехвърлянето им е организирано веднага, най-много до два дни, така че няма проблем с туристическия трафик.

За сравнение, през първото тримесечие на 2019 г. (януари-април) в Гърция са пристигнали около 11 000 мигранти. През същия период на 2020 г. обаче пристиганията са намалели, като в страната са влезли около 9 000 мигранти.

След това пристиганията намаляват драстично през 2021 г. и 2022 г. Така например през 2021 г., от януари до април, са пристигнали малко над 2000 души, а през 2022 г. - около 3500 души. А миналата година през първото тримесечие в страната са влезли 4660 мигранти.

Гърция оттегли обвиненията срещу 9 мъже за трагедията с мигранти през 2023 г.
Обновена

Гърция оттегли обвиненията срещу 9 мъже за трагедията с мигранти през 2023 г.

Гръцкият съд заяви, че няма юрисдикция да гледа делото, тъй като бедствието е станало в международен план води

Но през 2024 г. от началото на годината до април броят на пристигналите вече е достигнал 11 835 души, което представлява увеличение от 154% в сравнение със същия период през 2023 г.

Увеличение на броя на пристигащите е регистрирано и на островите през месец май, като през този месец през 2023 г. са пристигнали 1592 души, докато през 2024 г. те са 4115.

А през юни до вторник 1477 мигранти са се опитали да достигнат гръцките брегове и са били прехванати от гръцката брегова охрана. През април 2024 г. вече са се увеличили почти двойно тези, които са били настанени в съоръжения както на островите, така и в континентална Гърция, в сравнение със същия месец на 2023 г.

Гърция спаси 37 мигранти

Гърция спаси 37 мигранти

Остров Крит отбелязва скок на пристигащите през последните месеци

Що се отнася до сътрудничеството с компетентните органи в Турция за наблюдение и контрол на миграционните потоци, източници от гръцката брегова охрана твърдят, че все още се провеждат консултации и пряка комуникация между съответните служители на двете държави.

Гръцкият министър на корабоплаването Христос Стилианидис и турският му колега се договориха на среща в Анкара през януари да възобновят комуникационния канал между съответните брегови охрани.

Турция спаси 37 нелегални мигранти край бреговете на Измир

Турция спаси 37 нелегални мигранти край бреговете на Измир

Други 29 души бяха задържани