Руска ракета С-300 е ударила полицейското управление в град Лиман в Донецка област. Ранен е полицейски служител, информира "Укринформ", позовавайки се на съобщение на Националната полиция на Украйна в Telegram.

"Тук трябваше да има новогодишен поздрав. Но първо съм длъжен да ви покажа какъв "подарък" получихме днес от врага. Руска ракета С-300 целенасочено удари Лиманското полицейско управление в Донецка област", съобщава шефът на полицията Игор Клименко.

Пострадалият полицай е със средна телесна повреда и му се оказва медицинска помощ.

Агенцията съобщава също, че за последното денонощие в областта са убити трима цивилни, а други трима са били ранени. Данните са оповестени от ръководителя на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко в Telegram.

Украйна: Херсонска област е обстрелвана 60 пъти през последното денонощие

Украйна: Херсонска област е обстрелвана 60 пъти през последното денонощие

Двама души са ранени

"За 30 декември стана известно трима цивилни, убити от руснаците в Донецко: двама в Бахмут и един в Диброва", пише той.

Към момента не може да бъде установен точният брой на жертвите в Мариупол и Волноваха.

"Укринформ" допълва, че през нощта и сутринта на 30 декември руските сили са обстрелвали цялата фронтова линия, в Донецка област, като храм в село Богатир е бил засегнат от ракетен удар.

Агенцията информира още, че през нощта руската армия е нанесла удар по Никополския район в Днепропетровска област, цитирайки ръководителя на областната администрация Валентин Резниченко. "Руснаците три пъти откриха огън по района с тежка артилерия. Обстреляха две общини - Мировска и Марганецка. Отправиха там около 20 снаряда", пише той в Telegram. Пострадали няма. Щетите от атаката се уточняват.

Руски експерт: Кремъл смени тактиката при ракетните удари в Украйна

Руски експерт: Кремъл смени тактиката при ракетните удари в Украйна

Нова фаза на войната

Съобщава се за руски ракетен удар през нощта и в Черниговска област. По данни на губернатора Вячеслав Чаус целта е бил военен лагер. По предварителна информация към него е била изстреляна балистична ракета "Искандер". Няма жертви. "Укринформ" пише също, че на 30 декември руските войски са обстреляха град Семьоновка в област, като има загинал.

Агенцията цитира и съобщение на ръководителя на офиса президента - Кирил Тимошенко, според което за последното денонощие в резултат от военната агресия в Украйна са загинали общо шестима цивилни, а други 7 са били ранени - три жертви и трима пострадали в Донецка област, в Запорожието един човек е ранен, в Харковска области двама са загинали, а един е пострадал, в Херсонска област двама са ранени, в Черниговска - един убит.

"Укринформ" съобщава и за артилерийски обстрел в Сумска област тази сутрин. Според публикация на ръководителя на областната военна администрация Дмитрий Живицкий в Telegram след 8 ч. сутринта руските сили са открили артилерийски огън по Краснополската община.

Твърди се, че на 30 декември са нанесени 139 удара по пограничните райони в областта, като са причинени щети по цивилна инфраструктура.